Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 11.01.2025 13:46

Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Mięso mielone w pieczarkach
Fot. YouTube/Przepisy Oli

Pieczarki i mięso mielone? To perfekcyjne połączenie, które powtarzam bez przerwy. Ten prosty przepis będzie idealny na przystawkę dla gości. Sprawdzi się również na obiad. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami!

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Zdecydowanie pieczarki, mięso mielone i ser to najlepsze połączenie w kuchni. W tym przepisie wszystko się zgadza. Jest przepyszny i naprawdę prosty. Idealnie sprawdzi się na nieoczekiwaną wizytę gości.

Osobiście pieczarki z mięsem mielony przygotowuję nie tylko w formie przystawki. Moim zdaniem to doskonała propozycja na szybki i lekki obiad w tygodniu. Gdy tylko poznałam to połączenie, zagościło na moim stole na kilka dobrych dni. Zobaczcie, jakie to proste. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to prawdziwy hit w moim domu.

Ser i mięso mielone
Fot. YouTube/Przepisy Oli
Tomasz Jakubiak właśnie przekazał nowe wieści. Nie mieści się w głowie, w czym pomogła mu siostra

Jak zrobić mięso mielone w pieczarkach?

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym jest na tyle prosty, że większość składników zapewne macie w swoim domu. Podobny przepis można znaleźć na kanale Przepisy Oli na YouTube, stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Do przygotowania tego prostego dania, będzie potrzebne:

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • 100 g sera w kostce
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka

Pierwszym krokiem jest oczyszczenie pieczarek i usunięcie nóżek. Tak przygotowane grzyby kładziemy na blaszce delikatnie posmarowanej olejem. Przechodzimy do mięsa. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Możemy przejść do złożenia całości naszego dania. 

Przystawka, która zachwyci wszystkich

Kuleczki z mięsa mielonego polecam formować w rękawiczkach. Gotowe umieszczamy w grzybach i delikatnie smarujemy olejem. Całości wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 min.

W międzyczasie ścieramy ser na tarce. Kiedy nasze faszerowane grzybki są już gotowe, posypujemy je serem i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Perfekcyjna przystawka gotowa.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym możecie przygotować na obiad lub w formie przystawki dla gości. Cudownie prezentują się w towarzystwie warzyw. Możecie serwować je na liściu sałaty.

Przystawka z pieczarkami
Fot. YouTube/Przepisy Oli