Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał
Wiadomo, że domowe pączki są najlepsze. Te karnawałowe smakołyki robię ze znakomitego przepisu babci na pączki. Wychodzą tak, że każdy, kto ich spróbuje, prosi o recepturę. Polecam ją każdemu łasuchowi.
Domowe pączki polecają się na karnawał
Karnawał sprzyja imprezom i spotkaniom w gronie rodziny oraz znajomych. To też dobra okazje, by podać coś smacznego na deser. Zwykle w takich momentach sięgam po przepis babci na pączki. Dzięki recepturze, która jest w rodzinie od wielu lat, przyrządzam wyśmienite domowe pączki.
Tradycyjne smakołyki na karnawał wychodzą puszyste, mięciutkie i wyjątkowo delikatne. Domowe pączki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Te znikają w mgnieniu oka. Dlatego przepis babci na pączki jest wart tego, by każdemu go polecić. Lepszej receptury nie znajdziesz.
Zapomnij o karcie Moja Biedronka. Jest lepszy sposób na tańsze masło, działa tylko dzisiajPrzepis babci na pączki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka spirytusu
- dodatkowo dżem lub powidła śliwkowe
- 1 ½ litra oleju do smażenia
Przygotowanie domowych pączków zacznij od zrobienia zaczynu. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Roztop masło, a żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze w kąpieli wodnej. Powinno to zająć 10 minut. Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto. Podczas tej czynności dodawaj roztopione masło. Powinna powstać gładka, elastyczna masa.
Domowe pączki, czyli niebo w gębie
Pod koniec wyrabiania wlej spirytus i dalej wyrabiaj ciasto. Wyjdzie bardzo klejące. Teraz miskę z ciastem przykryj ściereczkę i odstaw na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyrośnięte czasu przełóż na blat posypany mąką. Z ciasta wykrawaj krążki o średnicy 7 cm. Na połowę krążków nałóż nadzienie i przykryj resztą krążków ciasta.
Brzegi starannie zlep. Pączki układaj na blacie posypanym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie pączki smaż w garnku z rozgrzanym olejem (175 stopni). Podczas smażenia powinna pojawić się biała obwódka. Domowe pączki wychodzą pyszne i wyjątkowo puszyste. Pisaliśmy o bezmięsnym obiedzie na piątek. Polecaliśmy przepis na pyszny sernik z mlekiem skondensowanym.
Źródło: domowe-wypieki.pl