Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.01.2025 13:48

Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał

domowe pączki
Fot. Canva/Ahatmaker

Wiadomo, że domowe pączki są najlepsze. Te karnawałowe smakołyki robię ze znakomitego przepisu babci na pączki. Wychodzą tak, że każdy, kto ich spróbuje, prosi o recepturę. Polecam ją każdemu łasuchowi. 

Domowe pączki polecają się na karnawał

Karnawał sprzyja imprezom i spotkaniom w gronie rodziny oraz znajomych. To też dobra okazje, by podać coś smacznego na deser. Zwykle w takich momentach sięgam po przepis babci na pączki. Dzięki recepturze, która jest w rodzinie od wielu lat, przyrządzam wyśmienite domowe pączki.

Tradycyjne smakołyki na karnawał wychodzą puszyste, mięciutkie i wyjątkowo delikatne. Domowe pączki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Te znikają w mgnieniu oka. Dlatego przepis babci na pączki jest wart tego, by każdemu go polecić. Lepszej receptury nie znajdziesz. 

pączki
Fot. Canva
Zapomnij o karcie Moja Biedronka. Jest lepszy sposób na tańsze masło, działa tylko dzisiaj

Przepis babci na pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • dodatkowo dżem lub powidła śliwkowe
  • 1 ½ litra oleju do smażenia

Przygotowanie domowych pączków zacznij od zrobienia zaczynu. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Roztop masło, a żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze w kąpieli wodnej. Powinno to zająć 10 minut. Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacznij wyrabiać ciasto. Podczas tej czynności dodawaj roztopione masło. Powinna powstać gładka, elastyczna masa. 

Domowe pączki, czyli niebo w gębie

Pod koniec wyrabiania wlej spirytus i dalej wyrabiaj ciasto. Wyjdzie bardzo klejące. Teraz miskę z ciastem przykryj ściereczkę i odstaw na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyrośnięte czasu przełóż na blat posypany mąką. Z ciasta wykrawaj krążki o średnicy 7 cm. Na połowę krążków nałóż nadzienie i przykryj resztą krążków ciasta. 

Brzegi starannie zlep. Pączki układaj na blacie posypanym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie pączki smaż w garnku z rozgrzanym olejem (175 stopni). Podczas smażenia powinna pojawić się biała obwódka. Domowe pączki wychodzą pyszne i wyjątkowo puszyste. Pisaliśmy o bezmięsnym obiedzie na piątek. Polecaliśmy przepis na pyszny sernik z mlekiem skondensowanym. 

pączki
Fot. Canva

Źródło: domowe-wypieki.pl