Strzelczyk zrobił kapuśniak z przepisu Okrasy. „Więcej tego nie ugotuję”
Lubicie kapuśniak? To tak, jak Tomasz Strzelczyk, który postanowił wypróbować kontrowersyjny przepis Karola Okrasy. Jedno jest pewne. Obok tej receptury trudno przejść obojętnie. Wzbudza ona wiele kontrowersji.
Strzelczyk gotuje kapuśniak od Karola Okrasy
Kapuśniak jest zupą, którą lubi wielu z nas. Tomasz Strzelczyk zauważył w sieci przepis Karola Okrasy na tę zupę w wyjątkowym wydaniu. Karol Okrasa robi kapuśniak z kimchi, czyli z koreańskim produktem z kiszonych warzyw. Ostry i wyrazisty w smaku stał się dodatkiem do kapuśniaku.
Jak taki kapuśniak z kimchi smakował Tomaszowi Strzelczykowi? Znany kucharz powiedział w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube:
Jest okay, ale drugi raz bym tego nie ugotował. Nie moje połączenie, nie moje smaku. Zapach kimchi bardzo intensywny robi tutaj robotę, w tym przypadku negatywną. Są zupy z kimchi, ale nie tego typu, czyli nie połączenie naszej kapusty z kapustą koreańską
Strzelczyk dalej wyjaśniał:
Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawałPrzepisowi nic nie brakuje, ale to nie są moje smaki i drugi raz, bym tego osobiście nie ugotował
Jak ugotować kapuśniak z kimchi?
Składniki na bulion:
- 2 litry wody
- pęczek włoszczyzny
- ½ kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Składniki na kapuśniak:
- ½ kg kapusty kiszonej
- 300 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżki majeranku
- 190 g kimchi
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól
Przygotowanie kapuśniaku z kimchi zaczniemy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe i przyprawę do bulionu. Gotujemy 45 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w kostkę. To samo robimy z boczkiem.
Cebulę i czosnek siekamy. Boczek podsmażamy na oleju. To zdziwiło Tomasza Strzelczyka. Następnie dodajemy cebulę i na końcu czosnek. Wsypujemy też majeranek. Ziemniaki dodajemy do wywaru i gotujemy 20 minut. Teraz odciskamy kapustę kiszoną i kimchi.
Czy kimchi pasuje do kapuśniaku?
Gdy ziemniaki są miękkie, to dodajemy kiszoną kapustę, dokładamy zawartość z patelni i pieprz. Na końcu dodajemy kimchi i gotujemy 7-8 minut. Jak smakuje kapuśniak z kimchi? Zupa ma orientalny zapach, ale smak takiego kapuśniaku nie każdemu będzie odpowiadał.
Tomasz Strzelczyk jak zaznaczyliśmy na początku, miał pewne uwagi do smaku kapuśniaku z kimchi. Ten produkt okazał się nietrafionym dodatkiem. Tej zupy Tomasz Strzelczyk nie ugotuje po raz drugi. Jednak każdy ma inny smak. Może innym kapuśniak z kimchi będzie odpowiadał. Pisaliśmy, jak ugotować gulasz na żołądkach drobiowych. Polecaliśmy przepis na idealne ciasteczka do kawy.