Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem na próbę śniadanie z przepisu Heni. Lepszych jajek w życiu nie jadłem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.01.2025 08:37

Zrobiłem na próbę śniadanie z przepisu Heni. Lepszych jajek w życiu nie jadłem

szakszuka
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Oto prosty przepis na szakszukę – śniadanie, które robi ostatnio furorę w naszym porannym menu. W wersji, którą pokazała ukochana kucharka Polaków Henia Foks to swojska, pyszna potrawa, od której dobrze zacząć dzień.

Polska szakszuka

Słowo szakszuka dosłownie oznacza mieszankę i tym właśnie jest ta potrawa. Co w niej mieszamy? Jajka z pomidorami i papryką, ale nie na specyficzny omlet, a zapieczone danie o niezwykłym, złożonym smaku. Odpowiadają za niego nie tylko warzywa i ugotowane jaja, lecz także przyprawy.

Szakszuka jest więc równie łatwa w przygotowaniu jak tradycyjne dla naszej kuchni jajka zapiekane czy omlety. Jest świetnym śniadaniem na co dzień i na większe okazje. Podobno zresztą swoją karierę na zachodzie zawdzięcza temu, że jako danie z jajkami w roli głównej kojarzone jest u nas właśnie z tą porą dnia.

ładna szakszuka
Fot. Canva
Zapomnij o karcie Moja Biedronka. Jest lepszy sposób na tańsze masło, działa tylko dzisiaj

Śniadanie Heni Foks z jajek

W oryginalnej szakszuce jest to charakterystyczna dla Bliskiego Wschodu mieszanka smaków. Prym wiodą w niej kolendra i kumin – smaki pełne, bogate, ale w naszej kuchni kontrowersyjne. Henia Foks prezentuje przepis dopasowany do naszego podniebienia.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Ostra papryka lub pieprz cayenne
  • Sól, pieprz, olej

Szakszuka na śniadanie

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie dobrze zeszklona, dodajemy kostkę papryki. Pomidory obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię w ostatniej kolejności.

Warzywa dusimy. Kiedy zaczną zmieniać się w gęsty, ale niekoniecznie jednolity sos, przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do uduszonych warzyw delikatnie wybijamy jajka. Przygotowując porcję dla kilku osób, możemy wbić je w kilku miejscach na dużej patelni, by łatwiej je było potem podzielić. Patelnię przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż białko będzie ścięte. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z buraka i jabłka i faworki bez smażenia.

ładna szakszuka
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl