Smakosze.pl Przepisy Włóż schab do garnka i gotuj przez 5 minut. Przestaniesz kupować wędlinę w sklepach
Fot. lifestyle by job

Włóż schab do garnka i gotuj przez 5 minut. Przestaniesz kupować wędlinę w sklepach

10 listopada 2024

Jeśli kupujesz wędlinę w sklepach, to teraz zmienisz swoje przyzwyczajenia. Wszystko dzięki temu doskonałemu przepisowi. Domowy schab nie ma sobie równych. Co najlepsze, gotujesz go tylko przez minut.

Schab lepszy od kupnej wędliny

Wędlin na naszym rynku nie brakuje. W sklepach jest ich pod dostatkiem. Jednak, gdy szukamy wyjątkowego i smacznego wyrobu, czasem nie ma w czym wybierać . Swojski smak to coś, na czym zależy wielu z nas. Zwykle trudno o to w kupnych wyrobach.

Jednak teraz wyborny schab zrobisz samodzielnie. Wystarczy gotować mięso przez 5 minut. Smaku tej domowej wędlinie nadadzą aromatyczne przyprawy . Jak to dokładnie przebiega? dowiesz się z poniższego tekstu. Podobny przepis znajdziemy na kanale YouTube lifestyle by job. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

schab
Fot. Canva/Phakamani images
Gessler ma dość „kiełbasy i schabowych". Możliwe duże zmiany w Kuchennych Rewolucjach

Jak zrobić schab gotowany?

Składniki:

  • 2 ½ litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kg schabu

Przygotowanie schabu zaczniemy od zrobienia zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz . Dokładamy też czosnek i chili. Składniki dokładnie mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy majonez.

Zalewę studzimy. Następnie wkładamy do niej mięso i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na noc, mięso zostawiamy w zalewie . Rano ponownie zagotowujemy i studzimy w zalewie. Schab gotowy jest do podania.

Schab, że palce lizać

Schab gotowany wychodzi mięciutki i soczysty. To bardzo aromatyczne mięso , które wyśmienicie smakuje dzięki pysznej marynacie, w której jest gotowany . Schab świetnie będzie smakował jako dodatek do pieczywa.

Pasuje też na obiad i na kolację. W wydaniu na ciepło i na zimno jest doskonały. Dlatego sięgnijmy po ten prosty przepis. Przygotujemy mięso, które każdy zje ze smakiem. Jest dużo lepsze niż wędlina kupiona w sklepie . Pisaliśmy o tym, jak  zrobić deser z ciasta francuskiego i jabłek. Polecaliśmy przepis na modrą kapustę z pysznym dodatkiem.

schab
Fot. Canva/Ping Pong Cat
Ta sałatka to od lat hit na moim stole. Na andrzejki nada się idealnie
Rozłóż mielone na ziemniakach i wsadź do piekarnika. Taki obiad podam 11 listopada
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy