Ta sałatka to od lat hit na moim stole. Na andrzejki nada się idealnie
Słodkie i słone smaki łączą się w tej treściwej sałatce. Jest ona świetną przekąską, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Jako taka sprawdzi się więc na przyjęciach albo jako przystawka. Ten przepis będzie wprost idealny na nadchodzące andrzejki.
Sałatka hit na stole
Nazywam tę sałatkę hitem na stole. Podana na imprezie, najpewniej zniknie ona szybciej niż się można spodziewać. A to dzięki niezwykłej mieszance smaków.
Kompozycja składa się z podbijających się nawzajem słodkich i słonych komponentów. Wszystko to na tle łagodnego jajka i niezbyt pikantnego sera. Treściwe składniki tworzą więc sycącą kompozycję, którą łatwo naszykować z wyprzedzeniem i równie łatwo jeść, nawet bez dostępu do wygodnego stołu – a zatem na wszelkiego rodzaju imprezach i spotkaniach.
Rozłóż mielone na ziemniakach i wsadź do piekarnika. Taki obiad podam 11 listopadaSałatka z szynką
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Inna kocht. Sałatka tamta przyrządzona jest z użyciem dużej ilości majonezu. Dobrym tłem dla składników jest jednak więcej jogurtu i tylko trochę tego sosu.
Składniki
- 200 g szynki konserwowej
- 200 g żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 100 g jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
Hit na imprezowym stole
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, a następnie ścieramy na tarce. Ścieramy również marchewkę, ser i obrane jabłko. Szynkę kroimy w dość drobną kostkę.
Cebulę kroimy w cienkie pióra. Zalewamy octem, zasypujemy cukrem i solą i dopełniamy w miseczce wrzątkiem, tak by pokrył składniki. Odstawiamy na 10 minut do zamacerowania i odcedzamy.
Na talerzu układamy składniki warstwami, by połączyły się w kopczyk. Najlepiej na spód ułożyć warstwę cebuli. Potem połowę szynki, żółty ser i połowę jajka, następnie kolejne warstwy, wykańczając marchewką, jabłkiem i resztą szynki.
Warstwy przedzielamy jogurtem, na warstwę jajek kładziemy wymieszany sos z majonezu i musztardy. Całość posypujemy serem lub marchewką, by sałatka prezentowała się zgodnie z nazwą, jako hit na stole.
Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i proste kruche ciasteczka.