Weź ciasto francuskie i jabłka. Cała rodzina pokocha ten deser
Ten szybki deser z ciasta francuskiego ma całkiem niezły skład, bo większość jego składników to po prostu jabłko. Zapieczony owoc często bywa na naszych stołach, ale rzadko w takiej postaci. Przepis sprawdzi się zarówno we wczesnojesienne popołudnie, jak i zimową porą.
Zapieczone jabłko
Pieczone jabłko to klasyka kuchni. Owoc ten pod wpływem temperatury staje się miękki i soczysty. W repertuarze wypróbowanych przypraw i z odrobiną cukru jest swojskim, domowym smakiem, który zna każdy z nas.
W tym przepisie do przyspieszenia przygotowania świetnego deseru posługujemy się ciastem francuskim. Łatwe w obróbce, sprawia ono, że takie danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Wykańczamy je także gotowcami – lodami waniliowymi lub np. waniliowym sosem.
Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równychDeser z ciasta francuskiego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing TV - Baking recipes. Podobny deser podany jest tam dodatkowo z bitą śmietaną. Staramy się jednak nie szaleć z pustymi kaloriami. Latem podajemy go więc z lodami waniliowymi, zimą – z sosem waniliowym lub odrobiną zmiksowanego na puszysto mascarpone bez cukru, by stanowiło delikatne tło dla jabłek.
Składniki
- 3 jabłka
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- Lody waniliowe do podania
Jabłko w cieście francuskim
Arkusz ciasta francuskiego rozprostowujemy i rozwałkowujemy nieco. Z jabłek odkrawamy górę i wydrążamy je specjalnym narzędziem lub łyżeczką. Z wydrążonego miąższu wybieramy gniazda nasienne.
Z ciasta wykrawamy koła o wielkości małego talerza, czyli średnicy ok. 20-25 cm. Nacinamy je promieniście, zostawiając nieruszony środek. Układamy na nich jabłka i zawijamy nacięcia tak, by jabłko pokryło się ciastem.
Wydrążony miąższ wrzucamy na patelnię – można rozpuścić na niej wcześniej łyżeczkę masła. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy przyprawy, a następnie zasypujemy cukrem i, mieszając, smażymy. Jabłka powinny być miękkie, ale niezupełnie rozpadnięte.
Przestudzoną masę przekładamy do wnętrza wydrążonych jabłek. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu podajemy z lodami waniliowymi.
Wypróbuj też przepisy na siekane kotlety z kurczaka i dżem z jabłek i gruszek siostry Anastazji.