Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ciasto francuskie i jabłka. Cała rodzina pokocha ten deser
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.09.2024 19:23

Weź ciasto francuskie i jabłka. Cała rodzina pokocha ten deser

zawijanie jabłka w ciasto
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Ten szybki deser z ciasta francuskiego ma całkiem niezły skład, bo większość jego składników to po prostu jabłko. Zapieczony owoc często bywa na naszych stołach, ale rzadko w takiej postaci. Przepis sprawdzi się zarówno we wczesnojesienne popołudnie, jak i zimową porą.

Zapieczone jabłko

Pieczone jabłko to klasyka kuchni. Owoc ten pod wpływem temperatury staje się miękki i soczysty. W repertuarze wypróbowanych przypraw i z odrobiną cukru jest swojskim, domowym smakiem, który zna każdy z nas.

W tym przepisie do przyspieszenia przygotowania świetnego deseru posługujemy się ciastem francuskim. Łatwe w obróbce, sprawia ono, że takie danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Wykańczamy je także gotowcami – lodami waniliowymi lub np. waniliowym sosem.

wykrawanie ciasta
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Deser z ciasta francuskiego

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing TV - Baking recipes. Podobny deser podany jest tam dodatkowo z bitą śmietaną. Staramy się jednak nie szaleć z pustymi kaloriami. Latem podajemy go więc z lodami waniliowymi, zimą – z sosem waniliowym lub odrobiną zmiksowanego na puszysto mascarpone bez cukru, by stanowiło delikatne tło dla jabłek.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Lody waniliowe do podania

Jabłko w cieście francuskim

Arkusz ciasta francuskiego rozprostowujemy i rozwałkowujemy nieco. Z jabłek odkrawamy górę i wydrążamy je specjalnym narzędziem lub łyżeczką. Z wydrążonego miąższu wybieramy gniazda nasienne.

Z ciasta wykrawamy koła o wielkości małego talerza, czyli średnicy ok. 20-25 cm. Nacinamy je promieniście, zostawiając nieruszony środek. Układamy na nich jabłka i zawijamy nacięcia tak, by jabłko pokryło się ciastem.

Wydrążony miąższ wrzucamy na patelnię – można rozpuścić na niej wcześniej łyżeczkę masła. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy przyprawy, a następnie zasypujemy cukrem i, mieszając, smażymy. Jabłka powinny być miękkie, ale niezupełnie rozpadnięte.

Przestudzoną masę przekładamy do wnętrza wydrążonych jabłek. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu podajemy z lodami waniliowymi.

Wypróbuj też przepisy na siekane kotlety z kurczaka i dżem z jabłek i gruszek siostry Anastazji.

ciastka z jabłek
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes