Smakosze.pl Dieta Wrzuć do gorącej wody, dodaj miód i zamieszaj. Pomaga spalać tłuszcz, wzmacnia odporność
Fot. YouTube/Czas Smakosza

Wrzuć do gorącej wody, dodaj miód i zamieszaj. Pomaga spalać tłuszcz, wzmacnia odporność

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W okresie zachorowań przeziębienie będzie ci niestraszne. Wystarczy, że przygotujesz napój imbirowy, który wzmocni twoją odporność. Jego regularne spożywanie może przynieść także inne pozytywne efekty. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły i przepis.

Woda z imbirem doskonała na jesień

Sezon jesienny to nie tylko kasztany i kolorowe liście. O tej, jakże pięknej porze roku panuje także sezon przeziębień i zachorowań. Można się jednak od nich ustrzec. Okazuje się, że istnieje napój imbirowy, z którym w łatwy sposób wzmocnisz swoją odporność.

Należy również pamiętać, że warto dodać go do swojej diety ze względu na to, iż imbir przyspiesza metabolizm. A w konsekwencji przyczynia się to do zwiększenia spalania tkanki tłuszczowej. Zalet spożywania napoju jest bardzo wiele. O wszystkich dowiesz się poniżej, z czego i jak go przygotować.

imbir.jpg
Fot. YouTube/Czas Smakosza
Taki pieczony schab podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Nie ma lepszego przepisu

Napój imbirowy z kilku składników

Woda imbirowa swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości zawdzięcza przede wszystkim składnikom. Najważniejszym jest wspomniany już imbir, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Niezbędny okaże się także sok z cytryny, który bogaty jest w witaminę C oraz miód. Wszystkie składniki i proporcje umieszczono na liście poniżej. Trzymaj się jej dokładnie, a napój imbirowy będzie miał wszystkie właściwości. Zdjęcia pochodzą z kanału Czas Smakosza , który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 1 l wody
  • kawałek imbiru (około 8 centymetrów)
  • 4 łyżki miodu
  • sok z jednej dużej cytryny

Przepis na napój imbirowy

Wodę zagotuj, a następnie przelej ją do dzbanka. Imbir obierz i pokrój na cienkie  plastry. Przełóż je do dzbanka i odstaw go do wystygnięcia. Dopiero wtedy dodaj miód i wymieszaj. Napój imbirowy odstaw na całą noc.

Rano dodaj wyciśnięty z cytryny sok. Teraz napój jest gotowy do spożycia. Należy przyjmować go codziennie rano na czczo. Regularne picie płynu pozwoli szybko osiągnąć efekty.

napój .jpg
Fot. YouTube/Czas Smakosza
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej
Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy