Smakosze.pl Przepisy Wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy. Smażona cukinia nie ma sobie równych
Fot. Canva/pixelshot

Wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy. Smażona cukinia nie ma sobie równych

3 sierpnia 2024

Cukinia słynie z delikatnego i świeżego smaku. Warto z tego lubianego warzywa wyczarować pyszne danie. Smażona cukinia z aromatycznymi przyprawami sprawi, że chętnie sięgniesz po dokładkę tej potrawy. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi.

Cukinia z patelni, czyli pełnia smaku

Cukinię często wykorzystujemy w kuchni. Dodajemy ją do chrupiących placków, surówek, a nawet kotletów mielonych . To lubiane warzywo nadaje potrawom lekkości i łagodności. Co jeszcze można z niego przyrządzić? Warto cukinię wrzucić na patelnię i dodać rozmaite przyprawy.

W taki sposób przygotujemy smażoną cukinię, która będzie smacznym dodatkiem do obiadu. Możesz zjeść ją też jako przekąskę lub podać do potraw z grilla. Cukinia w takim wydaniu jest ostra i zachwyci miłośników wyrazistych smaków. Poniżej znajdziesz przepis na smażoną cukinię.

smażona cukinia
Fot. Canva/voltan1
Pokrój ziemniaki, kurczaka i zalej tym sosem. Obiad dla całej rodziny zrobisz w 20 minut

Jak przyrządzić smażoną cukinię?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki płatków chili
  • sól
  • pierz
  • ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii w plastry o grubości pół centymetra. Oprósz je solą i odstaw na 10 minut . Dymkę pokrój w piórka i przełóż na rozgrzany olej na patelni. Cukinię odciśnij przy pomocy ręcznika papierowego i włóż na patelnię.

Wlej sos rybny, syrop klonowy, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp płatki chili. Dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj i wszystko smaż przez 5 minut na dużym ogniu . Warzywa powinny być miękkie, ale nadal chrupkie. Następnie wyłóż smażoną cukinię na talerze i posyp ziarnami sezamu.

Smażona cukinia prosta i pyszna

Smażona cukinia ma ostry smak, jest chrupka i bardzo apetyczna. Możesz podać ją jako dodatek do obiadu lub dań z grilla . Jako samodzielne danie też będzie smakować. Pasuje do niej świeże pieczywo.

Jeśli lubisz cukinię, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. To warzywo odkryjesz na nowo. Ma ostry smak i wspaniały aromat. Będzie smakować podczas letniego posiłku. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka . Radziliśmy, jak zrobić smaczne kotlety z cukinii.

smażona cukinia
Fot. Canva/caratt

Źródło: haps.pl

Zrób przed mrożeniem. Kurki nie będą gorzkie
Najgorszy wybór na śniadanie. Polacy je uwielbiają i niszczą swoje zdrowie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy