Smakosze.pl Przepisy Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza
Fot. Canva/pixelshot

Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza

15 października 2024

Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.

Słodka konfitura żurawinowa

Żurawina nie jest może jedynym owocem o tak cierpkim i orzeźwiającym smaku. Jednak to właśnie ona, a nie porzeczki czy agrest , najczęściej gości jako dodatek do słonych czy wytrawnych dań. Dodajemy ją do mięs, podajemy z pasztetami, komponujemy z sałatkami.

Żurawina może pokazać się jednak także od słodkiej strony. Jeśli złagodzić ją nieco deserowymi przyprawami, świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach na słodko i wielu różnych deserach. Aby ją do tego przystosować, sięgniemy m.in. po wanilię i cynamon. Uwaga na zawartość pektyny! Przetwory z żurawiny bardzo szybko gęstnieją i lepiej nie gotować takiej konfitury za długo.

konfitura z żurawiny
fot. Canva
Zdradził przepis na zupę dyniową. Dzięki nietypowym składnikom krem smakuje jak marzenie

Warto jeść żurawinę

Żurawina to jeden z produktów, o których przypominamy sobie jesienią . Warto korzystać z sezonu na ten owoc. Jak mało który inny wpływa ona zbawiennie na układ moczowy i trawienny. Jest też bogata w przeciwutleniacze i powstrzymuje procesy starzenia.

Składniki

  • ½ kg świeżej żurawiny
  • 300 g cukru trzcinowego (lub więcej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Miąższ z 1 laski wanilii

Dżem żurawinowy

Opłukaną żurawinę wysypujemy na patelnię. Zalewamy niepełną szklanką wody, zasypujemy cukrem. Ustawiamy palnik na średnią moc, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy.

Kiedy owoce zaczną pękać, zmniejszamy ogień. Zmiękczoną żurawinę miażdżymy drewnianą łyżką . Dodajemy przyprawy, mieszamy, znowu zwiększamy moc palnika.

Konfiturę gotujemy przez ok. 10 minut , uważnie kontrolując jej gęstość. Gotową, jeszcze gorącą, przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy czystymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.

Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z bezą i zupę grysikową .

żurawina na słodko
fot. Canva
Usmaż mięso z cebulą i zapakuj do słoików. To moje ulubione przetwory
Ekspresowe ciasteczka bez wyrabiania. Spróbujesz i będziesz piec częściej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy