Wrzuć na patelnię razem z żurawiną. Domowa konfitura będzie o niebo smaczniejsza
Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.
Słodka konfitura żurawinowa
Żurawina nie jest może jedynym owocem o tak cierpkim i orzeźwiającym smaku. Jednak to właśnie ona, a nie porzeczki czy agrest , najczęściej gości jako dodatek do słonych czy wytrawnych dań. Dodajemy ją do mięs, podajemy z pasztetami, komponujemy z sałatkami.
Żurawina może pokazać się jednak także od słodkiej strony. Jeśli złagodzić ją nieco deserowymi przyprawami, świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach na słodko i wielu różnych deserach. Aby ją do tego przystosować, sięgniemy m.in. po wanilię i cynamon. Uwaga na zawartość pektyny! Przetwory z żurawiny bardzo szybko gęstnieją i lepiej nie gotować takiej konfitury za długo.
Warto jeść żurawinę
Żurawina to jeden z produktów, o których przypominamy sobie jesienią . Warto korzystać z sezonu na ten owoc. Jak mało który inny wpływa ona zbawiennie na układ moczowy i trawienny. Jest też bogata w przeciwutleniacze i powstrzymuje procesy starzenia.
Składniki
- ½ kg świeżej żurawiny
- 300 g cukru trzcinowego (lub więcej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- Miąższ z 1 laski wanilii
Dżem żurawinowy
Opłukaną żurawinę wysypujemy na patelnię. Zalewamy niepełną szklanką wody, zasypujemy cukrem. Ustawiamy palnik na średnią moc, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy.
Kiedy owoce zaczną pękać, zmniejszamy ogień. Zmiękczoną żurawinę miażdżymy drewnianą łyżką . Dodajemy przyprawy, mieszamy, znowu zwiększamy moc palnika.
Konfiturę gotujemy przez ok. 10 minut , uważnie kontrolując jej gęstość. Gotową, jeszcze gorącą, przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy czystymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z bezą i zupę grysikową .