Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.10.2024 11:57

Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja

zupa grysikowa
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Jeśli lubisz krupnik, to również ta zupa będzie Ci smakować. Danie należy do tych nieco zapomnianych potraw, ale jest warte przypomnienia. Zupa grysikowa syci, smakuje i gotuje się ją raz-dwa. Na jesień ta zupa jest po prostu idealna.

Zupa grysikowa, czyli smak z dawnych lat

Zupa grysikowa jest przyrządzana na bazie kaszy manny, mięsa i warzyw. Przypomina nieco smakiem krupnik i jest prosta w przygotowaniu. To lekkostrawna potrawa, którą bez obaw mogą jeść osoby, które dbają o linię.  Przepis na tę smaczną i sycącą zupę pochodzi z notatnika babci. 

Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Na jesienny obiad będzie jak znalazł. Przepis możesz też zobaczyć na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

zupa grysikowa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Znalazł ogromnego grzyba na Podhalu. Gigant ważył ponad 1,5 kg, w sieci zawrzało

Jak ugotować zupę grysikową?

Składniki:

  • kość na zupę, żeberko, udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • sól
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia marchewki w plasterki, a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, a na suchej patelni podpiecz cebulę. Do dużego garnka przełóż kość na zupę, żeberko lub udko.

Dołóż pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, podpieczoną cebulę. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar dopraw solą i czarnym pieprzem. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie. Teraz wsyp kaszę mannę, wymieszaj i gotuj jeszcze 4 minuty. 

Zupa grysikowa lepsza od krupniku

Gotową zupę posyp natką pietruszki i podawaj. Wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Świetnie też rozgrzewa w chłodne dni. Ta nieco zapomniana zupa będzie w sam raz na jesienny obiad. Z kilku składników przygotujesz szybko sycące danie.

Dlatego wypróbuj przepis babci na zupę grysikową. Sprawdzona receptura daje pyszny efekt na talerzu. Taka zupa będzie smakować nawet niejadkom. Lekkostrawna i pożywna będzie idealna dla osób, które są na diecie. Pisaliśmy o tym, przez jaki błąd pleśnieją suszone grzyby. Polecaliśmy patent na rozłupanie orzechów bez użycia dziadka do orzechów. 

zupa grysikowa
Fot. YouTube/SmakowiteDania