Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja
Jeśli lubisz krupnik, to również ta zupa będzie Ci smakować. Danie należy do tych nieco zapomnianych potraw, ale jest warte przypomnienia. Zupa grysikowa syci, smakuje i gotuje się ją raz-dwa. Na jesień ta zupa jest po prostu idealna.
Zupa grysikowa, czyli smak z dawnych lat
Zupa grysikowa jest przyrządzana na bazie kaszy manny, mięsa i warzyw. Przypomina nieco smakiem krupnik i jest prosta w przygotowaniu. To lekkostrawna potrawa, którą bez obaw mogą jeść osoby, które dbają o linię. Przepis na tę smaczną i sycącą zupę pochodzi z notatnika babci.
Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Na jesienny obiad będzie jak znalazł. Przepis możesz też zobaczyć na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Znalazł ogromnego grzyba na Podhalu. Gigant ważył ponad 1,5 kg, w sieci zawrzałoJak ugotować zupę grysikową?
Składniki:
- kość na zupę, żeberko, udko z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- ¾ szklanki kaszy manny
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia marchewki w plasterki, a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, a na suchej patelni podpiecz cebulę. Do dużego garnka przełóż kość na zupę, żeberko lub udko.
Dołóż pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, podpieczoną cebulę. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar dopraw solą i czarnym pieprzem. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie. Teraz wsyp kaszę mannę, wymieszaj i gotuj jeszcze 4 minuty.
Zupa grysikowa lepsza od krupniku
Gotową zupę posyp natką pietruszki i podawaj. Wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Świetnie też rozgrzewa w chłodne dni. Ta nieco zapomniana zupa będzie w sam raz na jesienny obiad. Z kilku składników przygotujesz szybko sycące danie.
Dlatego wypróbuj przepis babci na zupę grysikową. Sprawdzona receptura daje pyszny efekt na talerzu. Taka zupa będzie smakować nawet niejadkom. Lekkostrawna i pożywna będzie idealna dla osób, które są na diecie. Pisaliśmy o tym, przez jaki błąd pleśnieją suszone grzyby. Polecaliśmy patent na rozłupanie orzechów bez użycia dziadka do orzechów.