Smakosze.pl Przepisy Wrzucam liście do tej mieszanki i gotuję przez kilka minut. Przy tym syrop z cebuli może się schować
YouTube/@YORUKKIZININMUTFAGI

Wrzucam liście do tej mieszanki i gotuję przez kilka minut. Przy tym syrop z cebuli może się schować

5 stycznia 2024

Jedna niepozorna przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie gotowania, sprawdza się świetnie w tym syropie. Jest w nim główną bohaterką. Jeśli damy jej szansę, naprawdę błyszczy. Już teraz przekonaj się do czego mogą się przydać liście laurowe.

Syrop na kaszel

Sezonowe przeziębienie to w czasie polskiej zimy nic niezwykłego. Oczywiście, kiedy jesteśmy chorzy, natychmiast idziemy do lekarza i przyjmujemy leki. Jednak czasem infekcje są na tyle łagodne, że pozwalają nam uniknąć tego etapu, a chorobę – przeczekać.

Wtedy właśnie cichymi bohaterami naszego zdrowia są domowe syropy na kaszel . Sprawdzają się świetnie w nagłych przypadkach, kiedy apteki w okolicy są zamknięte, a nas męczy uporczywy nocny kaszel. No i bardzo lubią je dzieci, które wolą domową słodycz od aptecznych leków .

Rozpuszczanie cukru
YouTube/@YORUKKIZININMUTFAGI
Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników

Co zamiast syropu z cebuli

Zwykle w takich sytuacjach sięgamy po domowy syrop z cebuli. Słusznie, bo sprawdza się on świetnie, jednak są przecież inne możliwości – ot, choćby dla urozmaicenia. Ta jest zaś szczególnie warta uwagi. Liść laurowy, który w tym przepisie zastępuje cebulę, ma świetne właściwości bakteriobójcze .

Kanał youtube'owy Yörük Kizinin Mutfaği, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, przypomina też, że jest to doskonałe wsparcie leczenia chorób krążenia.

Składniki

  • 12 liści laurowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • Woda

Domowy syrop z liści laurowych

Liście laurowe namaczamy na kilka minut, dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę szorujemy i wyciskamy z niej sok (można zostawić kilka plasterków do umieszczenia w słoiku.

Cukier wysypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie. Umieszczamy na ogniu i rozpuszczamy, aż powstanie jednolity karmel bez grudek . Wtedy zalewamy go wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 10 minut, w miarę potrzeby dolewając wody.

Po zakończeniu gotowania przykrywamy pokrywką i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie zlewamy syrop do słoika , oddzielając liście (można je wyjąć lub odcedzić). Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie plasterki.

Zakręcamy słoik i wstrząsamy go energicznie, żeby wymieszać składniki. Syrop jest od razu gotowy do użycia, ale po dobie smaki dodatkowo się przegryzają.

Sprawdź też, czy warto dopłacać do jajek „zerówek" i degustację kultowych warszawskich rurek z kremem .

Rozpuszczanie cukru
YouTube/@YORUKKIZININMUTFAGI
Z samego rana tłumy ruszyły do Biedronki. Już tylko dziś mleko, masło i ser za półdarmo
Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy