Smakosze.pl Przepisy Wrzuciła jajka i serek wiejski do blendera. Po chwili zyskała ogromny przysmak
canva/meaoFoto

Wrzuciła jajka i serek wiejski do blendera. Po chwili zyskała ogromny przysmak

24 kwietnia 2023

Pasta jajeczna może być jeszcze bardziej sycąca i kremowa. Wystarczy połączyć jajka z serkiem wiejskim, by uzyskać niesamowicie smaczny dodatek do pieczywa, który zniknie w mgnieniu oka. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Przepis na sycącą pastę jajeczną

Zaproponowane przez jedną z dietetyczek, bogate w białko smarowidło z jajkami ma szansę na stałe wejść do waszego kulinarnego repertuaru. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyca niezależnie od wybranych dodatków.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 4 duże jaja
  • 20 g domowego majonezu
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową

Jak zrobić pyszną pastę jajeczną? Wykorzystajcie serek wiejski

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Zajmie to 8 minut , licząc od czasu, gdy zimna woda, do której włożyliśmy kurzy nabiał, zawrze. Serek wiejski odsączamy z zalewy i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy przestudzone, obrane i zgrubnie pokrojone jajka, majonez oraz przyprawy. Łączymy składniki i dodatkowo doprawiamy, jeśli będzie to konieczne.

Jak podać pastę jajeczną?

Smarowidło najlepiej smakuje ze świeżym chlebem razowym i chrupiącymi wiosennymi warzywami takimi jak rzodkiewka czy ogórek szklarniowy. Jeśli lubicie, możecie posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty do kanapek. Szczególnie polecamy prostą pastę z suszonymi pomidorami . Koniecznie sprawdźcie też przysmak z wędzonej makreli .

Pasta jajeczna z serkiem jest pyszna.png
canva/dimarik

Źródło: IG/dietetyka_w_pigulce

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Mistrzowie kuchni robiąc schabowe pamiętają o 1 szczególe. Dzięki niemu kotlety wychodzą idealne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy