Smakosze.pl Przepisy Wsadź boczek do słoików, zalej złotym napojem i wstaw do lodówki. W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes

Wsadź boczek do słoików, zalej złotym napojem i wstaw do lodówki. W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego

12 października 2023

Pyszny boczek skusi niejednego smakosza. Przygotowanie rarytasu nie musi wcale wymagać kupowania trudnodostępnych dodatków. Jeden z dobrze znanych składników doskonale podkreśli jego smak. Przepis jest banalny. Warto spróbować.

Boczek można zrobić w słoiku

Znajomi opowiadali ostatnio jaki smaczny boczek do kanapek przygotowała ich córka. Mąż zainteresował się tym przepisem i przygotował sobie solidny zapas. Mówi, że dawno tak dobrych kanapek nie próbował.

W recepturze wykorzystywane są proste składniki — czosnek, chili, cukier, sól, woda. Zanim jednak mięso wyląduje w zalewie ze wspomnianymi dodatkami, marynuje się je przez dwa dni w innym produkcie.

Łatwo go dostać i zastosowanie też nie jest trudne. Po prostu wlewa się go do słoika wypełnionego kawałkami boczku. Dokładną instrukcję wykonania rarytasu znajdziecie w dalszej części artykułu.

Pokrojony boczek.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes
Tak jabłecznik nauczyła mnie robić mama. Z tym dodatkiem ciasto wychodzi kruche i delikatne

Jak zrobić smaczny boczek? Wystarczy jeden produkt

Do marynowania mięsa wykorzystuje się różne produkty. Można je również zastosować do przygotowania seitana , tempehu czy tofu. Jednak tym razem postawimy na boczek w piwie.

Składniki:

  • 2 kg boczku
  • 1 litr piwa
  • 5-6 większych ząbków czosnku
  • 500 ml wody
  • 50 g soli
  • 10 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 g płatków chili (opcjonalnie)

Produktów nie potrzeba wiele, a proces przygotowania jest banalny. Opisuję go w dalszej części artykułu.

Jak zrobić pyszny boczek? Prosta receptura zachwyca

Zaczynam od pokrojenia boczku na mniejsze kawałki. Wkładam je do większych słoików i zalewam piwem. Naczynia zakręcam i wstawiam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie zlewam płyn, a do słoików dodaje pokrojonym w plastry czosnek.

W garnku łączę wodę, sól, cukier, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz płatki chili. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut. Zalewę umieszczam w słoikach z boczkiem. Zakręcam je i pasteryzuję przez 10 minut.

Jak podawać boczek ze słoika?

Przed zaserwowaniem rarytas warto obtoczyć w posiekanym koperku z dodatkiem czosnku lub w mieszance czosnku oraz papryki ostrej i słodkiej. Boczek będzie też znakomicie smakował w towarzystwie pieczywa posmarowanego tym pysznym masłem .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dodatki do pieczywa. Zamiast boczku warto przygotować roślinny smalec z fasoli — z ogórkami kiszonymi smakuje fantastycznie. Być może skusi was też pasta z suszonych pomidorów .

Boczek w piwie marynowany.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes
W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszki
Wrzuć folię aluminiową do wrzątku, po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia. Ten patent jest niesamowity
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy