Wsadź boczek do słoików, zalej złotym napojem i wstaw do lodówki. W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego
Pyszny boczek skusi niejednego smakosza. Przygotowanie rarytasu nie musi wcale wymagać kupowania trudnodostępnych dodatków. Jeden z dobrze znanych składników doskonale podkreśli jego smak. Przepis jest banalny. Warto spróbować.
Boczek można zrobić w słoiku
Znajomi opowiadali ostatnio jaki smaczny boczek do kanapek przygotowała ich córka. Mąż zainteresował się tym przepisem i przygotował sobie solidny zapas. Mówi, że dawno tak dobrych kanapek nie próbował.
W recepturze wykorzystywane są proste składniki — czosnek, chili, cukier, sól, woda. Zanim jednak mięso wyląduje w zalewie ze wspomnianymi dodatkami, marynuje się je przez dwa dni w innym produkcie.
Łatwo go dostać i zastosowanie też nie jest trudne. Po prostu wlewa się go do słoika wypełnionego kawałkami boczku. Dokładną instrukcję wykonania rarytasu znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczny boczek? Wystarczy jeden produkt
Do marynowania mięsa wykorzystuje się różne produkty. Można je również zastosować do przygotowania seitana , tempehu czy tofu. Jednak tym razem postawimy na boczek w piwie.
Składniki:
- 2 kg boczku
- 1 litr piwa
- 5-6 większych ząbków czosnku
- 500 ml wody
- 50 g soli
- 10 g cukru
- 2 liście laurowe
- 6-8 ziaren pieprzu czarnego
- 10 g płatków chili (opcjonalnie)
Produktów nie potrzeba wiele, a proces przygotowania jest banalny. Opisuję go w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pyszny boczek? Prosta receptura zachwyca
Zaczynam od pokrojenia boczku na mniejsze kawałki. Wkładam je do większych słoików i zalewam piwem. Naczynia zakręcam i wstawiam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie zlewam płyn, a do słoików dodaje pokrojonym w plastry czosnek.
W garnku łączę wodę, sól, cukier, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz płatki chili. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut. Zalewę umieszczam w słoikach z boczkiem. Zakręcam je i pasteryzuję przez 10 minut.
Jak podawać boczek ze słoika?
Przed zaserwowaniem rarytas warto obtoczyć w posiekanym koperku z dodatkiem czosnku lub w mieszance czosnku oraz papryki ostrej i słodkiej. Boczek będzie też znakomicie smakował w towarzystwie pieczywa posmarowanego tym pysznym masłem .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dodatki do pieczywa. Zamiast boczku warto przygotować roślinny smalec z fasoli — z ogórkami kiszonymi smakuje fantastycznie. Być może skusi was też pasta z suszonych pomidorów .