Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak jabłecznik nauczyła mnie robić mama. Z tym dodatkiem ciasto wychodzi kruche i delikatne

Tak jabłecznik nauczyła mnie robić mama. Z tym dodatkiem ciasto wychodzi kruche i delikatne

Jabłecznik mamy
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Jabłecznik mamy nie ma sobie równych. Próbowałam tego ciasta już wielu cukierniach i nigdzie nie smakuje tak, jak u mnie w domu. Kruchości nadaje mu jeden, tani i łatwo dostępny składnik. Mama zawsze go dodawała.

Przepis na ten jabłecznik dostałam od mamy

Nie ma jak domowy jabłecznik. Żadne ciasto nie pasuje tak dobrze do jesiennej aury, która zawitała za oknami. Od lat korzystam z przepisu, którego nauczyła mnie mama.

Moja mama do ciasta na jabłecznik dodawała składnik, który rzadko przewija się w innych przepisach. Dzięki niemu ciasto jest bardziej kruche i delikatne. Koniecznie go wypróbuj, nie pożałujesz.

Sekretnym składnikiem smakołyku, który pamiętam z domu, jest śmietana. Nie widziałam chyba innego przepisu, który uwzględniał go na liście niezbędnych produktów. Jabłecznik mojej mamy ma tak kruche ciasto, że nie można się od niego oderwać. Niżej znajdziesz resztę niezbędnych składników.

Śmietana z drożdżami na jabłecznik.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Weź 3 jajka i wbij do szklanek. Żałuję, że nikt mi wcześniej nie pokazał tej sztuczki

Jak zrobić pyszny jabłecznik? Sekretem kruchości jest śmietana

Składniki:

  • mus jabłkowy z tego przepisu
  • 60 g śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 550 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant

Mając gotowe słoiki z jabłkowym musem, ciasto przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Warto je sobie zawczasu przygotować, by w chłodne dni umilić sobie czas jabłecznikiem. Wykonanie deseru opisuję w dalszej części artykułu.

Jak przygotować idealny jabłecznik?

Zaczynam od wymieszania śmietany z drożdżami instant. Odstawiam je na chwilę. Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję do nich przesianą przez sito mąkę pszenną oraz masło pokrojone w kostkę.

Teraz łączę całość z drożdżami w śmietanie i wyrabiam ciasto. Gdy już stanie się gładkie i zwarte, przykrywam i odkładam na kwadrans. Masę dzielę na dwie części, z których jedna będzie nieco większa.

Rozwałkowujemy ją na prostokąt i przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie spód jabłecznika, na który wyłożymy mus jabłkowy. Przykrywamy go drugim prostokątem ciasta.

Wierzch nakłuwamy delikatnie przy pomocy widelca. Jabłecznik odstawiamy jeszcze na kolejne 10 minut, po czym pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wskazówka: jeśli mus jabłkowy jest bardzo wodnisty, posypcie spód jabłecznika bułką tartą przed jego wyłożeniem, lub dodajcie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej bezpośrednio do jabłek.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne ciasta. Oprócz jabłecznika polecamy znakomitą drożdżówkę ze śliwkami — jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Być może skusi was też sernik z dynią — to jesienny klasyk, który skusi każdego łasucha.

Układanie jabłecznika w formie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko