Smakosze.pl Przepisy Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące
Canva/JackF, Jing z Pixabay

Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

25 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.

Najsmaczniejszy sposób na placki ziemniaczane

Ruszył sezon na młode warzywa. Jak w pomysłowy sposób wykorzystać pyszne sezonowe produkty? Jak się okazuje, nawet z młodych ziemniaków bez problemu możesz przyrządzić pyszne i lekkie placki ziemniaczane. Młode warzywo nie zawiera tyle skrobi, co jesienne bulwy. By więc uzupełnić ten niedobór, wystarczy dodać kilka łyżek skrobi ziemniaczanej do ciasta.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków pokocha cała rodzina. Idealnie komponować się będą z kwaśną śmietaną i koperkiem. Po prostu zetrzyj ziemniaki, dodaj do nich kilka składników i usmaż na rumiany kolor. Każdy z domowników wręcz zażąda dokładki.

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (+ skrobia odzyskana z ziemniaków)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Najlepsze na świecie placki ziemniaczane krok po kroku

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane . Młode ziemniaki umyj pod zimną wodą i wyszoruj dokładnie gąbką . Zetrzyj je na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku . Płyn przelej do miseczki i poczekaj, aż na dnie naczynia odłoży się skrobia (nie będzie jej wiele) , którą następnie dołóż do warzyw .

Do startych ziemniaków dodaj 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, mąkę pszenną, jajko oraz posiekaną drobno cebulę . Dołóż też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą z pieprzem i dokładnie wymieszaj . Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka.

Na patelnię do smażenia placków ziemniaczanych wylej 4 łyżki oleju . Po rozgrzaniu tłuszczu wykładaj na niego porcje ciasta z ziemniaków . Każdą z nich smaż z obu stron na rumiany kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz za pomocą papierowego ręcznika . Placki ziemniaczane podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem . Czy wiesz, ze z ziemniaków możesz przygotować pożywne i pyszne śniadanie ? Tak przyrządzonych placków ziemniaczanych na pewno jeszcze nie widzieliście .

placki ziemniaczane (1).png
Canva / oksix
Za deser nad morzem zapłacił jak za obiad. Ceny coraz bardziej szokują
U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy