Wsyp do kefiru i pij na czczo. Natychmiast zauważysz różnicę
Kefir to nie tylko świetny zamiennik przekąski. Ma też działanie zdrowotne. Zwłaszcza w połączeniu z innymi ważnymi dodatkami do diety, potrafi zdziałać cuda.
Zdrowy kefir
Wiele mówi się o prozdrowotnym działaniu produktów nabiałowych – oczywiście tych fermentowanych. To właśnie na skutek fermentacji z mleka usuwane są cukry, które drożdże zmieniają w dwutlenek węgla. Dostajemy więc bogaty w mikroelementy napój o przyjemnym, kwasowym posmaku.
Bakterie fermentacyjne wzbogacają naszą florę jelitową. O jelitach mówi się czasem, że są naszym drugim mózgiem – regulują ważną część pracy naszego organizmu, a coraz więcej mówi się o tym, że chodzi nie tylko o odporność czy zdrowie, ale wręcz także o nastrój. Przy okazji kefir ma mało kalorii, jest więc dobry do oszukiwania głodu dla osób na diecie odchudzającej.
Kefir na odchudzanie
To jednak nie koniec jego dietetycznych zalet. Kefir zwiększa bowiem wydzielanie sków trawiennych i żółci. Brzmi to jakbyśmy mieli od niego zgłodnieć – jednak przede wszystkim chodzi o przyspieszenie przemiany materii.
Jest świetnym sprzymierzeńcem diety zwłaszcza jeśli przyprawić go mielonym siemieniem lnianym . Podbije ono ten właśnie aspekt działania kefiru . Warto sięgnąć po ten niedoceniany produkt.
Siemię lniane – źródło błonnika
Siemię lniane jest bardzo wartościowym produktem odżywczym. Po pierwsze – zawiera olbrzymią wprost ilość błonnika . Ta kategoria składników jedzenia, które nie są przez nas trawione, odpowiedzialna jest za transport i wydalanie tego, co naszemu organizmowi niepotrzebne. Błonnik powinien być ważną częścią każdego naszego posiłku, zwłaszcza że – jak coraz cześciej pokazują badania – jego obecność reguluje poziom cukru we krwi. Decyduje więc, czy po posiłku czujemy się nasyceni na dłużej, czy gwałtownie pełni energii, a potem ospali i szybko znów głodni.
Do tego błonnik jest świetnym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych, których tak bardzo potrzeba w naszej diecie – kwasu ALA i omega-3. Kefir z siemieniem lnianym jest więc ważnym składnikiem diety, a do tego niezwykle łatwo dostępnym. Wystarczy wmieszać 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia do butelki kefiru i wypić jako przekąskę.
Wypróbuj też przepisy na ciekawy kapuśniak i nietypowe gołąbki .