Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Kupił jedzenie w ukraińskiej sieci, od razu to zauważył. "To nie jest restauracja dla kobiet"
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.10.2024 17:04

Kupił jedzenie w ukraińskiej sieci, od razu to zauważył. "To nie jest restauracja dla kobiet"

książulo je placek
fot. youtube.com/ksiazulo

Ukraińskie sieci rozwijają się w Polsce od lat. Po kilku głośnych otwarciach, jak Lviv Croissants czy Czarnomorce przyszła pora na lwowską sieć Rebernia. Ich łódzki lokal odwiedził ostatnio Książulo.

Rebernia w Łodzi

Rebernia to lokal sieci, która swój początek ma w Ukrainie. „Tworzymy restaurację i przestrzeń gastronomiczną wypełnioną istotnymi znaczeniami o Ukrainie i świecie” – informuje sieć na stronie łódzkiej Manufaktury, gdzie otworzyła swoją knajpę. Wnętrza lokali mają być swego rodzaju galerią sztuki współczesnej i prowokować do dyskusji o świecie.

Jak zaś jest z kuchnią? Jak się wydaje, niezwykle dziwacznie. Zauważyli to Książulo i Wojek, youtuberzy, którzy zachęceni licznymi zaproszeniami, przyszli do Manufaktury nagrać swój odcinek o Reberni. Pokazują w nim, nieco krytycznie, cały folklor miejsca.

książulo w papierku
fot. youtube.com/ksiazulo
Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem

Jedzenie rękami w Reberni

A folklor ten jest istotnie specyficzny. Jak zauważył Książulo, karta jest raczej uboga. Z dań głównych, znajdujemy w niej tylko żeberka – przyrządzone na grillu, bez zróżnicowania na rodzaje przypraw czy nawet wielkość porcji. Do tego zjeść można antrykot, a z ryb – doradę. Do dań zamówić można coś z szerokiego wyboru dodatków, w tym camembert z grilla, różne rodzaje sałatek, a nawet zupę mięsną w postaci do picia.

Jeszcze ciekawiej jest, jeśli chodzi o etykietę stołu. W restauracji je się wyłącznie rękami. Potrawy serwowane są na deskach i dzielone przez kelnera stylizowanym rzeźniczym toporkiem. Goście dostają papierowe fartuchy, a talerz jest… narysowany markerem na papierze, którym wyściełany jest stół.

„Chamskie, męskie jadło”

Do kuchni w Reberni Książulo i Wojek mieli pewne zastrzeżenia. Żeberka były na ich gust zbyt twarde, podobnie stek (ryby nie spróbowali). Do tego, licząc na szybko cenę pojedynczego posiłku, Książulo ocenił ją na ok. 90 złotych. Po kilkunastu filmach nagranych w Łodzi uznał to za mało konkurencyjne.

Jednak jedzenie palcami tłustych mięs podanych na desce również nie spotkało się z ich przychylnością. 

Ja nie widzę tutaj tego fenomenu – podsumował Wojek. – Ogólnie wydaje mi się, tak patrząc na to, że to nie jest restauracja dla kobiet. To jest chamskie, męskie jadło – ocenił.

Wojek i Książulo nie mieli do czynienia z pieczoną na grillu doradą w Riberni. Nie mieli też najwyraźniej do czynienia z kobietami, którym tłuste mięso może smakować w równym stopniu jak mężczyznom. Chamskie jedzenie palcami nie spotkało się z ich przychylnością. 

Fajnie, można się poczuć jak jakiś troglodyta, ale mam z tym pewien problem – wyraził to Wojek.

 

dzielenie toporkiem
fot. youtube.com/ksiazulo