Smakosze.pl Przepisy Wsyp do klusek śląskich. Będą smaczniejsze i zyskają kolor słońca
Fot. Canva/Karolina Grabowska

Wsyp do klusek śląskich. Będą smaczniejsze i zyskają kolor słońca

19 września 2024

Kluski śląskie smakują z mięsami i sosami. Teraz można nieco urozmaicić to danie. Dzięki prostemu zabiegowi kluski śląskie nabiorą pięknej barwy. Zjesz je z prawdziwym apetytem i poprosisz o dokładkę.

Kluski śląskie pełne smaku

Kluski śląskie cieszą się dużym powodzeniem. Lubiane są nie tylko na Śląsku, ale w całym kraju. Podaje się je na obiad z mięsem i sosami . Kluski śląskie smakują też z podsmażoną cebulkę. Danie robi się z ziemniaków w prosty sposób.

Teraz można przyrządzić je w nowej odsłonie. Wszystko dzięki kurkumie, która trafi do masy ziemniaczanej. Ta przyprawa w intensywnie żółtym kolorze sprawi, że kluski śląskie nabiorą słonecznej barwy. Będę cieszyć oko i staną się jeszcze smaczniejsze. Poniżej znajdziesz przepis na kluski śląskie z kurkumą.

kurkuma
Fot. Canva/happylark
Pokrój, wrzuć do słoja i zalej wodą. Ta jesienna mikstura ma niezwykłe właściwości

Jak zrobić kluski śląskie z kurkumą?

Składniki:

  • 1,20 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 4 litry wody do gotowania

Przygotowanie dania zacznij od porządnego wyszorowania ziemniaków. Ugotuj je w łupinkach i odstaw do wystygnięcia. Następnie ziemniaki obierz i zmiel w maszynce. Wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą . Dodaj sól i jajka.

Składniki połącz i ciasto wyrabiaj ręką, by powstała gładka masa. Uformuj wałek, odcinaj kawałki i formuj kulki z ciasta. Lekko je spłaszczaj, rób palcem wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia powinny się gotować 6 minut na wolnym ogniu.

Kluski śląskie smaczne jak nigdy dotąd

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy zyskują nie tylko nową barwę. Ich smak też się zmienia i to na lepsze. Kluski stają się bardziej pikantne, ale można wyczuć w nich też delikatnie słodką nutkę. To zasługa dodania do masy przyprawy.

Warto w ten sposób zrobić kluski śląskie. Przyciągają wzrok na talerzu i smakują, że palce lizać. Odrobina kurkumy gwarantuje taki efekt. Wypróbuj ten przepis i zrób kluski śląskie w kolorze słońca. Pisaliśmy, jakich części z kurczaka powinniśmy unikać. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z wątróbki.

kluski śląskie
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: doradcasmaku.pl

Zamówił rosół za 30 zł w restauracji Adamczyka. Słów, które padły z jego ust nie chciałby usłyszeć żaden kucharz
Żadne knedle ze śliwkami. Te serowe kluseczki smakują mi 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy