Weź wątróbkę i dodaj do jajek. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten przepis
Wątróbka to przysmak twojej rodziny? Poznaj przepis na zaskakującą zapiekankę i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy pierwszy raz spróbują dania, nie będą mogli wyjść z podziwu. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej.
Zapiekanka inna niż tradycyjna
Zapiekanka to znana wszystkim forma dania, która polega na zapieczeniu składników. Zazwyczaj składa się ona z warzyw, mięsa i sera, a smak dopełniają przyprawy i sos. Najlepsze jest jednak to, że zapiekanka może być przygotowywana z dowolnych produktów.
Niedawno znaleźliśmy przepis na danie tego typu, które składa się głównie z wątróbki i jajek. Choć połączenie jest nietypowe, smak jest wart zaryzykowania. Czym prędzej poznaj przepis i ten przysmak przygotuj na obiad nawet dzisiaj.
Przygotowanie tej jarzynowej zajmuje mi 15 minut. 1 dodatek zaskakuje i zachwycaWątróbka i inne składniki
Najważniejszymi składnikami zapiekanki są przede wszystkim jajka oraz wspomniana wątróbka. Aby danie było udane, potrzebne są także inne składniki. Nie ma ich wiele, a w dodatku nie wydasz na nie majątku. Umieściliśmy je wszystkie na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby żadnego z nich nie pominąć. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 l wody
- 50 g mąki
- 10 jajek
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypioru
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 150 g żółtego sera w kostce
- olej
- pieprz
- sól
Zapiekanka z wątróbki - przepis
Rozgrzej patelnię, a następnie wlej wodę. Gdy się zagotuje, dodaj wątróbkę. Gotuj ją przez 5 minut. Następnie odcedź ją z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski i wsyp sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj składniki.
Do miski wbij jajka i roztrzep je. Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do jajek. Cebulę obierz i drobno posiekaj w małą kostkę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Paprykę pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojone składniki. Gdy zmiękną, dodaj je do miski z jajkami i wymieszaj. Jednolitą masę przelej do miski z wątróbką, wymieszaj. Składniki wylej na rozgrzaną patelnię, wyrównaj i smaż pod przykryciem 15 minut.
Po tym czasie obróć zapiekankę, a wierzch obsyp startym na dużych oczkach serem żółtym. Patelnię przykryj i smaż przez 5 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na obiad.