Smakosze.pl Przepisy Wsyp do masy na mielone. Te kotlety będą hitem w twoim domu
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Wsyp do masy na mielone. Te kotlety będą hitem w twoim domu

16 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety mielone to z pewnością obowiązkowy niedzielny pomysł na obiad w wielu polskich domach. Szczególnie jeśli jest z takimi dodatkami jak ziemniaczki i mizeria. Ludzie lubią eksperymentować w kuchni i często starają się jeszcze bardziej urozmaicić to danie. Tego przepisu na soczyste kotlety mielone na pewno nie znacie.

Kotlety mielone z soczewicą

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które razem ziemniaczkami i mizerią, lub buraczkami, jak kto woli, świetnie sprawdza się jako danie na niedzielny obiad . Od jakiegoś czasu ta potrawa jest często wzbogacana w różne dodatki np. farsz . Tym razem przychodzimy do was z propozycją zrobienia soczystych kotletów mielonych z soczewicą .

Kotlety mielone na talerzu
Fot. Canva
Zamówił kebaba i po pierwszym kęsie to poczuł. O takim dodatku nikt by nie pomyślał

Nowy pomysł na kotlety mielone

Kotlety mielone z soczewicą to z pewnością danie, które może zainteresować niejedną osobę. Do zrobienia tej potrawy potrzebujemy następujących składników .

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jajko
  • papryka ostra mielona
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka kajzerka

Jak zrobić kotlety mielone z soczewicą, aby były soczyste?

W pierwszej kolejności myjemy dokładnie mięso , następnie kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Soczewicę również trzeba umyć i namoczyć na godzinę , po czym ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć i ostudzić. W międzyczasie obieramy marchewkę i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy ją razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.

Kiedy warzywa będą się smażyć, a soczewica studzić, namaczamy bułkę w wodzie i odciskamy. Następnie przekładamy wszystkie przygotowane składniki w jednej misce, dodajemy jajko , przyprawiamy i dokładnie mieszamy .

Z powstałej jednolitej masy formujemy owalne, płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej .

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron nasze kotlety. Kiedy będą usmażone, to odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z pieczywem lub z ziemniakami i surówką .

Soczewica czerwona na łyżce i w misce
Fot. Canva

Sprawdź, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, aby była zdrowsza i smaczniejsza . Zobacz, jak zrobić pyszną marynatę do kotletów .

Suszony tymianek nie tylko do obiadu. Zimą przyda się w domu jak nic innego
Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasne
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy