Wsyp herbatniki do miski i zalej jajkami. To najlepsze ciasto na Wielkanoc, jest rozkoszne
Tak prostego przepisu jeszcze u nas nie było. Poznaj sposób na ciasto z herbatników i podaj je na święta. Pomimo prostoty i użycia nietypowych składników deser jest rewelacyjny w smaku, a nawet w wyglądzie. Upiecz i przekonaj się, że było warto. Przygotuj się na liczne prośby o zdradzenie receptury.
Doskonałe ciasto na Wielkanoc
Deser wcale nie musi być skomplikowany, aby był smaczny. Udowadnia to między innymi przepis na ciasto z herbatników, który dokładnie omawiamy w dalszej części tekstu. Jest ono bardzo nietypowe i to nie tylko dlatego, że powstaje z dobrze znanych wszystkim ciastek. Dziwić może już samo przygotowanie. Na początku masa na ciasto jest płynna i nie wygląda, jakby miało z niej wyjść cokolwiek. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej ciasto staje się gęste. Później trzeba deser schłodzić i dopiero wtedy jest gotowy.
Choć ciasto przypomina nieco pudding, ma jednak zwartą konsystencję i wyborny smak. Każdego łasucha zachwyci wyglądem, a mniej doświadczeni fani deserów mogą pomylić je z sernikiem. W smaku wypada jednak o wiele lepiej, dlatego na tegoroczne święta trzeba wypróbować ten prosty sposób.

Ciasto z herbatników i z sześciu składników
Niewątpliwą zaletą tego ciasta na Wielkanoc jest także to, że powstaje ze znikomej ilości produktów. Nie przeszkadza to jednak temu, aby osiągnąć pełnię smaku. Ograniczona liczba produktów przyczynia się także do tego, że przygotowanie wypieku nie kosztuje zbyt wiele. Zresztą sprawdź poniższą listę, a przekonasz się, co będzie ci potrzebne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 4 jajka
- 800 ml mleka
- ⅔ szklanki cukru
- krem karmelowy
- woda

Przepis na ciasto z heratników
Herbatniki przełóż do miski. Wbij jajka i wlej mleko. Wsyp cukier i za pomocą blendera wymiksuj składniki. Powinna powstać jednolita, gładka i płynna masa.
Spód foremki typu keksówka posmaruj kremem karmelowym. Następnie przelej do niej przygotowaną na początku mieszaninę. Formę przykryj folią aluminiową i ustaw ją w większym naczyniu żaroodpornym. Do drogiego naczynia wlej ciepłą wodę.
Oba naczynia ustaw w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Ciasto piecz przez godzinę. Kiedy przestygnie, schowaj je na trzy godziny do lodówki. Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij je z formy, krój na kawałki i podawaj na deser.
Niedawno opisywaliśmy także przepis na deser z mięty oraz wskazaliśmy najlepszy sposób na ciasto drożdżowe .
