Smakosze.pl Dieta Wsypuję siemię lniane, 2 sekretne składniki i zalewam ciepłą wodą. Ułatwia odchudzanie, jelita to kochają
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Wsypuję siemię lniane, 2 sekretne składniki i zalewam ciepłą wodą. Ułatwia odchudzanie, jelita to kochają

20 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz domowego sposobu na odchudzanie z wykorzystaniem naturalnych składników? Wypróbuj ten z siemienia lnianego, bo przygotowany z niego napar umożliwi ci zgubienie kilku kilogramów, ale też poprawi pracę układu trawienia. Przygotowanie napoju jest łatwe, a korzyści z jego spożywania – bezcenne.

Najlepszy sposób na odchudzanie

Sposobów na odchudzanie jest naprawdę wiele. Nie każdy jest jednak w stanie wytrzymać rygoru diety i treningów. Dlatego w gubieniu zbędnych kilogramów, warto wspomóc się metodami naturalnymi. Jedna z nich opiera się na przygotowaniu napoju z siemienia lnianego.

Napar nie tylko ułatwi odchudzanie, ale też wesprze pracę jelit. Wszystko dlatego, że zawarty w siemieniu błonnik, ale i witaminy działają ochronnie na układ trawienny. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napój.

siemię.jpg
Fot. Canva/kamilla02
Na Boże Narodzenie robię mikołajowe pomidory. Na stole nie ma nic piękniejszego

Jakie właściwości ma napój na odchudzanie?

Zanim dowiesz się, jak przygotować napój na odchudzanie, ważne jest, aby poznać właściwości składników, z których jest zrobiony. Oprócz siemienia, w którym zawarte jest sporo błonnika i witaminy z grupy B, potrzebne będzie także cynamon oraz płatki owsiane.

Przyprawa przyspiesza metabolizm, a także reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei płatki obniżają poziom cholesterolu i podobnie jak siemię lniane – wspomagają pracę jelit. Taki skład gwarantuje nie tylko szybkie odchudzanie, ale też ogólną poprawę stanu zdrowia.

Jak przygotować napój na odchudzanie?

Przygotowanie napoju należy rozpocząć od wsypania pół szklanki płatków owsianych do dzbanka. Dodaj także dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego oraz odrobinę cynamonu. Całość zalej ciepłą wodą, wymieszaj, a następnie umieść w lodówce.

Po ośmiu godzinach dolej dwie szklanki wody i zblenduj. Napój należy przecedzić i dopiero wtedy jest gotowy do spożycia. Pij go codziennie na czczo, a szybko zauważysz efekty.

Sprawdź także, jakiej cebuli nie należy spożywać oraz sprawdź, czy masz jeszcze cenne bibeloty z PRL-u .

odchudzanie.jpg
Fot. Canva/TeroVelolainen
Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Kiedyś stały na każdym stole. PRL-owski zabytek dzisiaj jest wart fortunę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy