Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął
Wsyp sól do miseczki i zobacz, co się stanie. Ta prosta kuchenna sztuczka poprawi jakość produktów w lodówce. Niepozorna czynność przynosi niesamowite efekty. Wszystkie szczegóły zdradzam w dalszej części tekstu.
Sól ma niesamowite właściwości
Sól ma swoje zastosowanie nie tylko jako przyprawa do dań. Świetnie sprawdzi się także w gospodarstwie domowym. Za pomocą soli doczyścisz garnki, udrożnisz zlew, a nawet usuniesz osad ze szklanych kieliszków . To również dobry środek dezynfekcyjny.
Ta przyprawa i jak się okazuje środek czyszczący, ma także zdolność pochłaniania wilgoci . A ta cecha przyda się właśnie w lodówce i pomoże, przedłużyć żywotność niektórych produktów.
Czy warzywa w twojej lodówce się psują?
Pewnie nieraz zdarzyło ci się, że nawet świeże warzywa w krótkim czasie od zakupu się zepsuły. Tracą wtedy swoją chrupkość, kolor oraz smak . W późniejszym czasie pojawiają się też pierwsze objawy gnicia warzyw. Wtedy z całą pewnością nie się ich już skonsumować.
Dzieje się tak, ponieważ w lodówce znajduje się zbyt dużo wilgoci . Warzywa mają też wodę same w obie, co zdecydowanie przyspieszy niepożądany proces psucia. Istnieje jednak łatwy i tani sposób na pozbycie się tego problemu . Dowiesz się o nim poniżej.
Sposób na przedłużenie świeżości warzyw
Sztuczka kuchenna, która pomoże ci przedłużyć świeżość warzyw, opiera się na zastosowaniu soli . Wystarczy, że wsypiesz odrobinę soli do małej miseczki.
Następnie umieść ją w lodówce . Najlepszym miejscem będzie to w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw. Jeżeli trzymasz je w specjalnych szufladach, umieść ją właśnie tam.
Sól pochłonie wilgoć, a ty będziesz cieszyć się dłużej świeżością warzyw . Oczywiście, że możesz kupić specjalny pochłaniacz do lodówki, ale ta metoda jest dużo tańsza i należy do tych z gatunku naturalnych. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy zakupie miodu . Poznaj też przepis na pyszne kotlety po czesku .