Smakosze.pl Porady Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął
Shutterstock/@Thananan Kannim

Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął

23 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wsyp sól do miseczki i zobacz, co się stanie. Ta prosta kuchenna sztuczka poprawi jakość produktów w lodówce. Niepozorna czynność przynosi niesamowite efekty. Wszystkie szczegóły zdradzam w dalszej części tekstu.

Sól ma niesamowite właściwości

Sól ma swoje zastosowanie nie tylko jako przyprawa do dań. Świetnie sprawdzi się także w gospodarstwie domowym. Za pomocą soli doczyścisz garnki, udrożnisz zlew, a nawet usuniesz osad ze szklanych kieliszków . To również dobry środek dezynfekcyjny.

Ta przyprawa i jak się okazuje środek czyszczący, ma także zdolność pochłaniania wilgoci . A ta cecha przyda się właśnie w lodówce i pomoże, przedłużyć żywotność niektórych produktów.

lodówka.jpg
Canva/@Dontstop
Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Czy warzywa w twojej lodówce się psują?

Pewnie nieraz zdarzyło ci się, że nawet świeże warzywa w krótkim czasie od zakupu się zepsuły. Tracą wtedy swoją chrupkość, kolor oraz smak . W późniejszym czasie pojawiają się też pierwsze objawy gnicia warzyw. Wtedy z całą pewnością nie się ich już skonsumować.

Dzieje się tak, ponieważ w lodówce znajduje się zbyt dużo wilgoci . Warzywa mają też wodę same w obie, co zdecydowanie przyspieszy niepożądany proces psucia. Istnieje jednak łatwy i tani sposób na pozbycie się tego problemu . Dowiesz się o nim poniżej.

Sposób na przedłużenie świeżości warzyw

Sztuczka kuchenna, która pomoże ci przedłużyć świeżość warzyw, opiera się na zastosowaniu soli . Wystarczy, że wsypiesz odrobinę soli do małej miseczki.

Następnie umieść ją w lodówce . Najlepszym miejscem będzie to w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw. Jeżeli trzymasz je w specjalnych szufladach, umieść ją właśnie tam.

Sól pochłonie wilgoć, a ty będziesz cieszyć się dłużej świeżością warzyw . Oczywiście, że możesz kupić specjalny pochłaniacz do lodówki, ale ta metoda jest dużo tańsza i należy do tych z gatunku naturalnych. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy zakupie miodu . Poznaj też przepis na pyszne kotlety po czesku .

sól w misce.jpg
Canva/@Anna Tis
Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Jego skład pozostawia wiele do życzenia
To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy