Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.04.2024 22:51

Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

zupa
Fot. Canva/crazychristina

Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. 

Zupa we włoskim stylu najlepsza na wiosnę

Jeśli jesteś smakoszem zup, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu ugotujesz zupę, która smakuje nawet lepiej od pomidorowej. Zupa, którą polecamy, pochodzi z Włoch i nosi nazwę minestrone. Przyrządzona jest na bazie warzyw sezonowych, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Zupę minestrone ugotuj z cukinii, szpinaku, zielonego groszku, papryki. Możesz tez użyć selera, marchwi, kapusty włoskiej i pora. Jedno jest pewne. Witamin i smaku w takiej zupie na pewno nie zabraknie. Podaj te danie na wiosenny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na zupę minestrone.

zupa
Fot. Canva/alle12
Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

Jak ugotować zupę minestrone?

Składniki:

  • 300 g pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 ½ litra bulionu
  • 1 cebula
  • 2 marchwie
  • 1 seler
  • ½ kapusty włoskiej
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 100g fasolki szparagowej
  • 100 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 100 g oliwy
  • 100 g makaronu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • chilli

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia warzyw. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pietruszkę, marchew, pora, cebulę i selera. Smaż około 7 minut, do garnka dodaj pozostałe warzywa, ale oprócz fasoli z puszki. Dołóż przyprawy i wlej bulion.

Zupę zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut. Dodaj białą fasolę i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z ugotowanym makaronem. Zupę możesz posypać startym parmezanem. 

Zupa minestrone, czyli wiele możliwości

Włoska zupa minestrone jest pełna pysznych warzyw. Możesz je łączyć tak, jak lubisz i dowolnie wymieniać. W ten sposób zawsze możesz uzyskać nieco inny smak. Baw się nim i eksperymentuj z tą zupą, w której warzyw i witamin nie brakuje.

Ugotuj ją na wiosenny obiad, a sprawisz radość domownikom. Pyszna i sycąca zupa będzie smakowała całej rodzinie. Zrobisz ją w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o tym, jak w jaki sposób mrozić szczypiorek. Podpowiadaliśmy, jak szybko zrobić placki ziemniaczane. 

zupa
Fot. Canva/Jelena990

Źródło: florina.pl