Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Wywar św. Hildegardy sprawia, że wzmacniam odporność i żadne przeziębienie mi niestraszne. Ten skuteczny bulion z kości, ma też dokonały wpływ na układ pokarmowy i kostny. Jak przyrządzić wywar św. Hildegardy i zadbać o swoje zdrowie? Polecam doskonałą recepturę, przyrządź ją w swojej kuchni.
Sezon na infekcje, czyli zadbaj o zdrowie
Początek jesieni to trudny moment dla naszego zdrowia. Za chwilę zaczną się przeziębienia, infekcje, a katar będzie dokuczał wielu z nas. Jak poradzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami? Najlepiej wcześniej zacząć wzmacniać odporność, to najlepszy patent na nasze zdrowie.
Warto sięgnąć po wywar św. Hildegardy, który zapobiega przeziębieniom i bogaty jest w składniki mineralne. Ten wywar robiony jest z kości i dostarcza nam magnezu, wapnia, potasu i fosforu . Tylko w tej zupie te składniki występują w tak dużym natężeniu i przyswajalnej formie. Wywar ma właściwości przeciwzapalne i doskonale wspiera naszą odporność.
Zapomnij o katarze i wzmocnij kości
Ten dobroczynnie działający wywar z kości wzmocni też nasz układ kostny, bo zawiera chrząstki. Te są bogate w kolastynę i elastynę. Jeśli będziemy regularnie pić wywar św. Hildegardy, to zmniejszymy podatność na kontuzje i choroby stawów. Warto wiedzieć, że picie tego wywaru ma doskonały wpływ na naszą cerę.
Wszystko dzięki zawartości kolastyny, która sprawia, że skóra i paznokcie regenerują się. Oprócz tego kolastyna zapobiega powstawaniu zmarszczek, niweluje wiotkość i suchość skóry. Wywar z kości świetnie też działa na nasz układ trawienny. Chroni śluzówkę przewodu pokarmowego, o piciu wywaru powinny szczególnie pamiętać osoby, które cierpią na stany zapalne żołądka i jelit.
Jak przygotować wywar św. Hildegardy?
Składniki:
- 2 kg kości z mięsem
- 1 kg chrząstek
- 6 litrów wody
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz kubeba
- bertram
- galgant
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- 3 pietruszki
- 2 marchewki
- ¼ selera
- opalona cebula
- koper
- fenkuł
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Mięso i kości myjemy, zalewamy wodą w garnku i wstawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Gotujemy, co najmniej 3 godziny. Niektórzy radzą, by gotować nawet 8 godzin.
Pod koniec gotowania dodajemy warzywa, jak zmiękną, to po ugotowaniu odcedzamy. Schłodzony wywar św. Hildegardy będzie miał konsystencję galarety i można go porcjować oraz mrozić . Pisaliśmy o wyjątkowym naparze św. Hildegardy. Informowaliśmy o naparze, który zwalczy wszelkie infekcje.
Źródło: sklephildegarda.pl, portalabczdrowie.pl, dietomix.pl