Smakosze.pl

YouTube/@Asenaninmutfagi

U mnie w domu nie wyrzuca się czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem, ubijam widelcem i robię cudowny obiad

22 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy zdarza się wam kupić zbyt dużo chleba? Co zrobić, gdy ten staje się czerstwy? Nie wyrzucajcie czerstwego chleba. Zróbcie z niego cudowny i tani obiad. Kilka składników sprawi, że wyczarujecie w swojej kuchni pyszne danie. 

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Stało się. Został wam chleb, który jest już czerstwy i nie nadaje się do zrobienia kanapek. Co z tym fantem zrobić? Wiele osób ma opory przed wyrzuceniem czerstwego chleba do śmietnika. Jednak taki chleb nie musi lądować w koszu na śmieci.

Co zrobić z czerstwym chlebem? Mamy dla was przepis na pyszne danie, które zrobicie z czerstwego chleba, mleka, jajek i jeszcze kilku składników. Powstanie smaczny i tani obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Nie wyrzucajcie czerstwego chleba, ale zróbcie z niego pyszne danie.

pizza z chleba
YouTube/@Asenaninmutfagi
smażone pomidory

Pokrój pomidory na plastry i obsyp mąką. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pizzę z czerstwego chleba?

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pieczarki
  • pomidor
  • kiełbasa
  • pieprz
  • kukurydza
  • ser cheddar

Na patelnię wlewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Kładziemy na nią czerstwy chleb, ale go nie kroimy na kromki. Przewracamy chleb, by z każdej strony był namoczony w wodzie. Przekładamy go do miski. Zalewamy mlekiem.

Chleb powinien wchłonąć mleko, dlatego ubijamy go widelcem i zagniatamy dłońmi. Do rozgniecionego chleba wbijamy jajka i blendujemy. Konsystencja powinna być dość gęsta. Masę rozprowadzamy na patelni i robimy sos z koncentratu pomidorowego i oliwy.

Pizza z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad

Sos dokładnie mieszamy i smarujemy nim masę na patelni. Pieczarki, pomidory i kiełbasę kroimy w plastry. Układamy pokrojone produkty na masie, dodajemy pieprz i kukurydzę. Posypujemy startym serem.

Pizzę z czerstwego chleba zapiekamy w 170 stopniach w piekarniku przez 30 minut. Taka pizza pozwoli wykorzystać czerstwy chleb i przyrządzić smaczny i tani obiad. Pizza z czerstwego chleba będzie smakować małym i dużym smakoszom. Pisaliśmy o innym pysznym pomyśle na wykorzystanie czerstwego chleba. Przypominaliśmy jak zrobić chleb w jajku z czasów dzieciństwa. 

pizza z chleba
YouTube/@Asenaninmutfagi
Sok z winogron

Co roku o tej porze robię ten sok. Ze spiżarni znika jako pierwszy

CZYTAJ DALEJ
Placki z cukinii

Dodaję jajka do cukinii i odpalam blender. O to danie najczęściej prosi mnie rodzina

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >