Smakosze.pl Produkty Wszyscy myślą, że jest niezdrowy, a jest na odwrót. To smarowidło na kanapki zaskakuje
Fot. Shutterstock/New Africa

Wszyscy myślą, że jest niezdrowy, a jest na odwrót. To smarowidło na kanapki zaskakuje

18 października 2024

Majonez zwykle trafia do sałatki jarzynowej i innych smakołyków. Nie cieszy się dobrą reputacją i traktowany jest jako produkt niezdrowy. Nie do końca tak jest, bo może być wartościowy dla naszego zdrowia, ale pod pewnymi warunkami.

Majonez, jeść czy nie jeść?

Z majonezem mamy problem. Bo z jednej strony trudno sobie wyobrazić tradycyjną sałatkę jarzynową bez niego, a z drugiej strony mamy świadomość, że jest niezdrowy . To bardzo kaloryczny produkt, którego powinny unikać osoby, które chcą schudnąć. Jednak pojawiają się też głosy o tym, że majonez jest zdrowy.

Jak to możliwe? Badania naukowe dowiodły, że jedzenie majonezu obniża ryzyko wystąpienia udaru. Ten produkt zawiera kwasy omega-3, które dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zapobiega zawałom serca i stabilizuje rytm serca. Zdrowy majonez w tym wypadku jak najbardziej nam służy.

sałatka z majonezem
Fot. Canva/whitestorm
Tymi zdrowymi ciasteczkami zajadam się non stop. Nikt mi nie chce uwierzyć, z czego są zrobione

Zdrowy majonez w naszej diecie

Jak zaznacza Hayley Netser, która jest terapeutką żywieniową, majonez trzeba jeść z umiarem:

Ze względu na obecność przeciwutleniaczy majonez zmniejsza ryzyko udaru. Jeśli nie będziemy go jeść za dużo, nie musimy obawiać się negatywnych skutków uwzględnienie go w jadłospisie

Majonez jest tłusty i kaloryczny. Jednak to też jest jego zaletą, bo wysoka zawartość tłuszczu pomaga w lepszym przyswajaniu składników odżywczych przez organizm . Odrobina majonezu wzbogaci smak potraw i zapewni lepsze wchłanianie witamin i minerałów.

Zdrowy majonez obniża cholesterol

Majonez zawiera sporo witamin. Hayley Netser podkreśla w wypowiedzi dla portalu Onet:

Majonez jest bogaty w witaminę K i E, ma w sobie także potas, selen i sód. Już łyżeczka majonezu zapewnia nam jedną piątą dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Selen wzmacnia naszą odporność, poprawia wygląd skóry i podkręca metabolizm. Zaskoczeniem jest, że obniża poziom cholesterolu, bo zawiera tłuszcze nienasycone, których potrzebujemy.

Pomagają one w przyswajaniu składników odżywczych i stabilizują poziom cholesterolu. Jednak musimy wciąż pamiętać, że majonez jest produktem wysokokalorycznym i możemy go jeść, ale tylko w niewielkich ilościach. Wówczas wyjdzie nam to na zdrowie . Pisaliśmy, jak ugotować pyszną zupę z dyni. Radziliśmy, jak zrobić kapustę z grochem bez namaczania.

ryba z majonezem
Fot. Canva/Image Professionals

Źródło: gotowanie.onet.pl

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit
Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy