Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2024 16:03

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit

surówka z czerwonej kapusty
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Surówka z czerwonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Teraz zrobisz ją z niezwykle zdrowym dodatkiem. Podkręci smak surówki i sprawi, że surówkę z czerwonej kapusty odkryjesz na nowo. 

Surówka z czerwonej kapusty, czyli hit do obiadu

Zastanawiasz się, jaką surówkę przyrządzić? W takim razie zrób surówkę z czerwonej kapusty do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i pieczeni. Sprawdzi się z roladą, kluskami, a nawet z rybą. Zwykle tę smaczną surówkę robi się z marchewką i jabłkiem. Jednak warto spróbować jej w nieco innym wydaniu. 

Dodatek chrzanu znakomicie podkręci smak i sprawi, że surówka z czerwonej kapusty będzie miała jeszcze więcej witamin. Do tej smacznej i zdrowej surówki trafi też szczypiorek, jabłko i jeszcze kilka składników. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

czerwona kapusta.jpg
Fot. Canva
Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie

Jak zrobić surówkę z czerwonek kapusty z chrzanem?

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jabłko 
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty zacznij od oczyszczenia kapusty i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj jabłko starte na tarce o dużych oczkach.

Dołóż drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Dołóż też jogurt, majonez i tarty chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki na 30 minut, by smak się przegryzł. 

Surówka z czerwonej kapusty pełna smaku i witamin

Surówka  czerwonej kapusty ma dość ostry i wyrazisty smak. Wychodzi znakomicie i pasuje do wielu dań. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ja trochę inaczej niż zwykle. Chrzan doda jej charakteru.

Surówka z czerwonej kapusty jest źródłem witamin: A, K, C, E. Chrzan dodatkowo zapewnia niezłą porcję witaminy B i ogromną wręcz dawkę witaminy C. Zrób tę surówkę do obiadu i ciesz jej smakiem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować aromatyczny bigos z przepisu babci. Polecaliśmy sposób na soczystą wątróbkę. 

chrzan.jpg
Fot. Canva