Wszyscy włączą TVP2 o 13:25. Polacy od lat czekali na taki program
Ten sezon należeć będzie do Telewizji Polskiej. TVP2 już dzisiaj wyemituje premierowy odcinek cyklu, na który z utęsknieniem czekali wszyscy rodacy. Będzie o gotowaniu, będzie o historii i tradycji. Będzie piękna sceneria, wspaniali kucharze i fantastyczni goście. Tego nie można przegapić!
Takiego programu kulinarnego jeszcze nie było
W Polsce mamy zdecydowanie za mało programów telewizyjnych, które poświęcone są kulinariom. „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” to jedyne serie dostępne w naziemnej telewizji. Telewizja Polska postanowiła to zmienić i wyszła na przeciw oczekiwaniom rodaków. Tym samym powstał program jedyny w swoim rodzaju.
Już w tę sobotę, 29.03 o godzinie 13:25 warto włączyć TVP2. To właśnie wtedy odbędzie się premierowy odcinek cyklu pt. „Rosół polski”. Nie będzie to jednak zwykły program kulinarny. Zapowiada się prawdziwa gratka dla wszystkich fanów gotowania , polskiej, tradycyjnej kuchni, a także miłośników naszej kultury i historii.

„Rosół polski” to program kulinarny w zupełnie nowym wydaniu
„Rosół polski” prowadzić będzie Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron. Szefowie kuchni skupią się na naszym dziedzictwie kulinarnym. Na daniach, które gościły na stołach naszych przodków. Na naszej tożsamości i historii.
Dalsza część tekstu pod filmem
Program przybliży nam zarówno tradycyjne dania, na które przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie. „Rosół polski” to również ukłon w stronę mało znanych, regionalnych, zapomnianych smaków. Kucharze zdradzą między innymi, czym jest gąszcz, bigosek śpikowy, czy umrzyk.
- Rosół polski to gar, w którym warzy się opowieść o nas, Polakach, o naszej historii, tradycjach i zwyczajach, o międzykulturowej wymianie, do której dochodziło przez wieki na naszej ziemi. Chcemy jak najszerzej przedstawić i opowiedzieć o tym, co składa się na tę fantastyczną część kultury, jaką jest kuchnia i stół, przy którym od wieków spotykają się ludzie. Chcemy pokazać, że kuchnia polska to zjawisko złożone, budowane przez wiele wieków, które może zaskoczyć zarówno nas, Polaków, jak i tych, którzy odwiedzą nasz kraj. W „Rosole polskim” przywołamy zapomniane dania, opowiemy o ich historii i odkryjemy pochodzenie tych, które są powszechnie znane. W każdym odcinku kogoś nakarmimy, bo przecież jedzenie ma też swoją ważną społeczną funkcję, dzielenia się nim z innymi. – zdradza Aleksander Baron.
Na tym jednak atrakcje dla widzów się nie kończą.

Co czeka nas w premierowym odcinku?
W premierowym odcinku programu pt. „Rosół polski” szefów kuchni zobaczymy w pałacu w Wilanowie. Gościem specjalnym Agnieszki Kraszewskiej i Aleksandra Barona będzie między innymi historyk, profesor Dumanowski, który także zajmuje się kulinariami.
- Razem z profesorem ugotowaliśmy gąszcz z cebuli, jabłek, rodzynek i pasternaku. Czy udało się nam odtworzyć przepis z Compendium Ferculorum, jednej z najstarszych polskich książek kucharskich? Tego dowiecie się w najbliższą sobotę. – zapowiada Agnieszka Kraszewska.

W premierowym odcinku „Rosołu polskiego” szefowie kuchni będą rozmawiać także z kowalem, który wykuwa noże z damastu. To właśnie dla niego Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron przyrządzą nietypowe danie - bigos śpikowy z rakami.
Nowy program Telewizji Polskiej zapowiada się niezwykle interesująco. Połączenie kulinariów, tradycji, kultury i historii, a także cała sceneria i goście sprawią, że na pewno nie będziemy nudzić się przed telewizorem. W naszym odczuciu „Rosół polski” będzie totalnym hitem i zdecydowanie odświeży ramówkę polskiej telewizji.
Sprawdź również, czego lepiej nie wkładać do wielkanocnego koszyczka, a także, co wydarzyło się na otwarciu restauracji McDonald's w Katowicach.
