Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Wszyscy włączą TVP2 o 13:25. Polacy od lat czekali na taki program
Fot. Canva/Wirestock

Wszyscy włączą TVP2 o 13:25. Polacy od lat czekali na taki program

29 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ten sezon należeć będzie do Telewizji Polskiej. TVP2 już dzisiaj wyemituje premierowy odcinek cyklu, na który z utęsknieniem czekali wszyscy rodacy. Będzie o gotowaniu, będzie o historii i tradycji. Będzie piękna sceneria, wspaniali kucharze i fantastyczni goście. Tego nie można przegapić!

Takiego programu kulinarnego jeszcze nie było

W Polsce mamy zdecydowanie za mało programów telewizyjnych, które poświęcone są kulinariom. „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” to jedyne serie dostępne w naziemnej telewizji. Telewizja Polska postanowiła to zmienić i wyszła na przeciw oczekiwaniom rodaków. Tym samym powstał program jedyny w swoim rodzaju.

Już w tę sobotę, 29.03 o godzinie 13:25 warto włączyć TVP2. To właśnie wtedy odbędzie się premierowy odcinek cyklu pt. „Rosół polski”. Nie będzie to jednak zwykły program kulinarny. Zapowiada się prawdziwa gratka dla wszystkich fanów gotowania , polskiej, tradycyjnej kuchni, a także miłośników naszej kultury i historii.

Rosół polski.jpg
Fot. TVP/Przemysław Sroka
Chwyć za jajka i weź czerwoną kapustę. Tak zrobisz najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc

„Rosół polski” to program kulinarny w zupełnie nowym wydaniu

„Rosół polski” prowadzić będzie Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron. Szefowie kuchni skupią się na naszym dziedzictwie kulinarnym. Na daniach, które gościły na stołach naszych przodków. Na naszej tożsamości i historii.

Dalsza część tekstu pod filmem

Program przybliży nam zarówno tradycyjne dania, na które przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie. „Rosół polski” to również ukłon w stronę mało znanych, regionalnych, zapomnianych smaków. Kucharze zdradzą między innymi, czym jest gąszcz, bigosek śpikowy, czy umrzyk.

- Rosół polski to gar, w którym warzy się opowieść o nas, Polakach, o naszej historii, tradycjach i zwyczajach, o międzykulturowej wymianie, do której dochodziło przez wieki na naszej ziemi. Chcemy jak najszerzej przedstawić i opowiedzieć o tym, co składa się na tę fantastyczną część kultury, jaką jest kuchnia i stół, przy którym od wieków spotykają się ludzie. Chcemy pokazać, że kuchnia polska to zjawisko złożone, budowane przez wiele wieków, które może zaskoczyć zarówno nas, Polaków, jak i tych, którzy odwiedzą nasz kraj. W „Rosole polskim” przywołamy zapomniane dania, opowiemy o ich historii i odkryjemy pochodzenie tych, które są powszechnie znane. W każdym odcinku kogoś nakarmimy, bo przecież jedzenie ma też swoją ważną społeczną funkcję, dzielenia się nim z innymi. – zdradza Aleksander Baron.

Na tym jednak atrakcje dla widzów się nie kończą.

Rosół polski.jpg
Fot. TVP/Przemysław Sroka

Co czeka nas w premierowym odcinku?

W premierowym odcinku programu pt. „Rosół polski” szefów kuchni zobaczymy w pałacu w Wilanowie. Gościem specjalnym Agnieszki Kraszewskiej i Aleksandra Barona będzie między innymi historyk, profesor Dumanowski, który także zajmuje się kulinariami.

- Razem z profesorem ugotowaliśmy gąszcz z cebuli, jabłek, rodzynek i pasternaku. Czy udało się nam odtworzyć przepis z Compendium Ferculorum, jednej z najstarszych polskich książek kucharskich? Tego dowiecie się w najbliższą sobotę. – zapowiada Agnieszka Kraszewska.

Rosół polski.jpg
Fot. TVP/Przemysław Sroka

W premierowym odcinku „Rosołu polskiego” szefowie kuchni będą rozmawiać także z kowalem, który wykuwa noże z damastu. To właśnie dla niego Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron przyrządzą nietypowe danie - bigos śpikowy z rakami.

Nowy program Telewizji Polskiej zapowiada się niezwykle interesująco. Połączenie kulinariów, tradycji, kultury i historii, a także cała sceneria i goście sprawią, że na pewno nie będziemy nudzić się przed telewizorem. W naszym odczuciu „Rosół polski” będzie totalnym hitem i zdecydowanie odświeży ramówkę polskiej telewizji.

Sprawdź również, czego lepiej nie wkładać do wielkanocnego koszyczka, a także, co wydarzyło się na otwarciu restauracji McDonald's w Katowicach.

Rosół polski.jpg
Fot. TVP/Przemysław Sroka
Przedziwna sytuacja w Kuchennych Rewolucjach. To zszokowało Gessler
Zapomnij o bułce tartej. Jest 100 razy lepszy sposób na panierkę do ryby
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy