Chwyć za jajka i weź czerwoną kapustę. Tak zrobisz najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To magiczny czas, który warto spędzić w gronie rodzinnym, a przy tym zjeść coś smacznego. Jednak aby stworzyć odpowiedni klimat, należy zadbać również o wystrój. Pisanki do obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Tradycja malowania jajek
Tradycja malowania jajek z okazji Wielkanocy jest bardzo bogata i ludzie robią to od wielu lat na różne sposoby. Jest to zwyczaj o niezwykle bogatej historii, który niesie ze sobą wiele symbolicznych znaczeń.
Barwienie jajek na Wielkanoc, powszechnie zwanych pisankami miało swoje początki już lata temu, a konkretnie w dawnych wierzeniach słowiańskich, kiedy to uważano, że jajko jest symbolem źródła życia i płodności. W kolejnych latach tradycja tworzenia pisanek została związana właśnie ze Świętami Wielkiej Nocy, jeszcze bardziej zyskując na popularności.

Jest to świetna okazja do tego, aby stworzyć niepowtarzalny świąteczny klimat. Pisanki znajdujące się na wielkanocnym stole w towarzystwie pysznych potraw budują wystrój i pozwalają poczuć Święta. Przedstawiamy Wam pomysł na to, jak je zrobić.
Przedziwna sytuacja w Kuchennych Rewolucjach. To zszokowało GesslerJak zrobić piękne pisanki?
Przygotowanie takich pisanek jest bardzo proste, a efekt wizualny jest niesamowity. Błyszczące i pomalowane jajka świetnie uzupełnią wystrój świątecznego stołu. Do ich zrobienia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 10 jajek
- czerwona kapusta
- woda
- 2 łyżeczki octu
- olej
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak pomalować jajka na Wielkanoc?
Ten sposób na pomalowanie jajek jest bardzo dobry, a efekt wizualny z pewnością zrobi wrażenie na innych gościach.
W pierwszej kolejności kroimy drobno czerwoną kapustę, po czym przekładamy ją do garnka i układamy na niej jajka. Całość zasypujemy resztą kapusty i zalewamy prawie do pełna wodą. Stawiamy na kuchence i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia. Po godzinie i pełnym wystudzeniu wyciągamy jajka z garnka i czyścimy z kapusty. Wodę z garnka przelewamy przez sitko do osobnego naczynia, aby pozbyć się kawałków warzywa. Następnie dodajemy do tego samego naczynia dwie łyżeczki octu. Maczamy jajka w przygotowanym płynie. Dzięki temu ich kolor jeszcze bardziej się utrwali.
Na koniec nacieramy jajka olejem, aby się pięknie błyszczały.
Tak przygotowane pisanki z pewnością zrobią furorę wśród gości.
Sprawdź przepis na ciasto idealne na Wielkanoc. Zobacz, jaka ryba obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą.






































