Zapomnij o bułce tartej. Jest 100 razy lepszy sposób na panierkę do ryby

Żadne ciasto, żadna panierka z bułki tartej. Na obiad podaj rybę z zupełnie innych dodatkach. Smażona na maśle klarowanym dosłownie rozpływa się w ustach. Osobiście nie znam lepszego przepisu na chrupiącą, złocistą i tak smaczną panierkę. Spróbuj, a nie skorzystasz już z bułki do panierowania filetów na piątkowy obiad.
Ryba w najlepszej panierce poleca się na obiad
W moim rodzinnym domu tradycją było, że w piątek jadamy bezmięsny obiad. Prażuchy lub ryba w panierce podana z ziemniakami i surówką kiszoną to dania, które uwielbiałam najbardziej. Do tej pory w piątki przyrządzam obiad z warzyw lub ryb.
Wcześniej rybę na obiad smażyłam tradycyjnie panierce z mąki pszennej, jajka i bułki tartej. Odkąd jednak znalazłam ten przepis, nie wyobrażam sobie dorsza podanego inaczej. Ryba w tej panierce smakuje najlepiej. Jest pełna smaku i po prostu rozpływa się w ustach.
Panierkę do ryby przyrządzam z 3 składników. Każdy z nich doskonale pasuje do filetów. Już podczas smażenia w kuchni unosi się przyjemny zapach. Ważne jest, by przed obtoczeniem ryby w tej panierce, obtoczyć ją w mące pszennej. W ten sposób składniki będą lepiej trzymać się filetów, a ryba nie będzie wysuszona.

Dorsz smażony w orzechach. Ten przepis to złoto
Do przygotowania panierki do ryby wykorzystałam orzechy włoskie, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Dorsz przyrządzony w ten sposób smakuje po prostu genialnie. Rybę zawsze smażę na maśle klarowanym, ponieważ masło dodatkowo podbija smak. Zamiast niech możesz także wykorzystać olej.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza lub innej ryby
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 g obranych orzechów włoskich
- garść posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić panierkę z orzechów do ryby?
Filety z ryby opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Cytrynę sparz, a następnie zetrzyj na tarce całą skórkę. Orzechy i pietruszkę zblenduj lub posiekaj bardzo drobno. Wsyp na głęboki talerz, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

Rybę oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie każdy filet obtocz kolejno w mące, jajkach i przygotowanej panierce. Smaż na maśle klarowanym lub oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Osobiście polecam puree z kalafiora przepisu Ewy Wachowicz i lekką, wiosenną surówkę. Smacznego!






































