Smakosze.pl Restauracje Wybrali się do najstarszej restauracji w Europie. 1 detal uznali za niedopuszczalny
Screen z filmu na kanale YouTube WOJEK

Wybrali się do najstarszej restauracji w Europie. 1 detal uznali za niedopuszczalny

5 marca 2023

Mało kto wie, ale najstarsza restauracja w Europie znajduje się we Wrocławiu. Dwóch youtuberów odwiedziło lokal, by sprawdzić, jak smakują serwowane tam dania. Największe zastrzeżenia mieli do tatara, w którym mięso nie było starannie rozdrobnione. Jak wypadły inne dania?

Co można zamówić w najstarszej restauracji w Europie?

Piwnica Świdnicka 1273 ma obszerną kartę. Nie umknęło to youtuberom, którzy wnikliwie ją przestudiowali i spostrzegli, że jest dostępna nawet specjalna sekcja dla pupili. WOJEK i Księżulo postawili na kilka klasyków, dobrze znanych w kuchni polskiej. Wybrali tatara, pajdę chleba, żurek, rosół z kołdunami i maczankę po wrocławsku.

Danie miały różne ceny. Pajda chleba oferowana była za 17 zł, zupy odpowiednio za 24 i 28 zł. Maczanka plasowała się pomiędzy nimi, kosztując 26 złotych. Najdroższy był tatar, za który lokal liczy sobie aż 55 zł. Czy dania były smaczne?

Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

Tatar zawiódł na całej linii

Zaskoczeniem dla recenzentów była forma podania mięsnej przystawki. Zazwyczaj jest ona serwowana tak, aby to jedzący mógł zdecydować jaką ilość poszczególnych dodatków chce spożyć wraz z rozdrobnioną wołowiną. W restauracji wszystko było już wymieszane, a dodatki były niestandardowe. Księżulo nie był zachwycony:

Główną rolę powinien grać ten kawałek mięsa. [...] Mięso powinno być dobrej jakości. [...] Maskowanie smaku trochę... Nie poczujesz, jak smakuje samo mięso, tylko masz już to wymieszane z musztardą. Mam mega mieszane odczucia co do tego tatara

— słyszymy na nagraniu.

Youtuber przyznał, że woli tatara z grzybami i cebulką, których w propozycji wrocławskiej restauracji zabrakło. Choć preferencje w kwestii dodatków mogą być różne, sposób podania mięsa powinien być na wysokim poziomie. Tymczasem youtuber znalazł niedokładnie rozdrobnione fragmenty:

Ani to nie jest dobrze posiekane, ani to nie jest dobrze pomielone mięso. [...] Według mnie nie tak powinien wyglądać tatar

— podsumowuje i widać, że jest rozczarowany.

Jego towarzysz też nie był usatysfakcjonowany. Obaj zapewne liczyli na znacznie więcej za tę cenę.

Jak wypadły inne dania wrocławskiej restauracji?

Pozostałe pozycje też raczej nie zachwyciły recenzentów. Smalec na pajdzie im nie smakował i był tłusty, a mięso w maczance zbyt twarde. W żurku dopatrzyli się niepoprawnego przyrządzenia kiełbasy, w której natrafili na duże chrząstki.

Nawet rosół niemiło ich zaskoczył, bo był obficie doprawiony pieprzem, a kołduny miały wybitnie grube ciasto. Piwnica Świdnicka 1273 nie oferowała klasycznych potraw kuchni polskiej, ale zdaniem twórców nie karmiła także smacznie. Gdyby tak było, zamówiliby pewnie choć jeden deser.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania kuchni polskiej, lepsze niż z niejednej restauracji. Szczególnie polecamy rosół królewski , który sprawdzi się nie tylko na uroczystym obiedzie. Być może skusi was tez maczanka po krakowsku . W wydaniu Ewy Wachowicz jest świetna.

Rosół w najstarszej restauracji.png
canva/lengel76

Źródło: YT/WOJEK

Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej
Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy