Smakosze.pl

canva/pixelshot

Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów?
 

Jak długo gotować pierogi?

Czas przygotowania specjału musi być wystarczający zarówno do uzyskania miękkiego ciasta, jak i pysznego, niezbyt suchego farszu. Zwykle pierogi gotuje się przez kilka minut. Świeżo ulepione będą dobre nawet już po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Mączne sakiewki należy wrzucać do osolonego wrzątku i to najlepiej tak, aby nie przerwać intensywnego gotowania się płynu. Konieczne jest też unikanie zbytniego stłoczenia pierogów. Ono z kolei negatywnie wpływa na równomierność przyrządzania i sklejanie się wyrobu.

surówka z pora do obiadu

Żadna śmietana i majonez. Surówka z porów zalana tym sosem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Czy czas gotowania zależy od rodzaju farszu?

Zdecydowanie tak. Niektóre pierogi np. te z serem czy owocami gotowane powinny być zaledwie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W przeciwnym wypadku farsz zacznie tracić swoją przyjemną konsystencję.

Nieco dłużej — bo 3-4 minuty od wpłynięcia na powierzchnię — przyrządza się rarytas z kapustą i grzybami. Pierogi ruskie czy z mięsem przygotowuje się nawet do 5 minut. W przypadku dania z ziemniakami bulwy gotuje się wcześniej, ale mięso zwykle umieszcza się jeszcze surowe, wiec długość przyrządzania musi zagwarantować jego ugotowanie.

Jak podać ugotowane pierogi?

Znajdą się zwolennicy pierogów jedzonych prosto po wyjęciu z wody, lecz większość podaje danie z dodatkiem okrasy . Słodkie pierogi z owocami czy serem często polewa się słodką śmietanką. Wytrawne na talerze trafiają z podsmażoną cebulką, chrupiącymi skwarkami z boczku czy kwaśną śmietaną.

Po więcej inspiracji do przygotowania pierogów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomity patent na ciasto z sokiem z buraka oraz pyszny przepis na wegańską wersję pierogów ruskich .

Pierogi gotowane  w wodzie są znakomite.png
canva/Mallivan
siekanie jajek

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

CZYTAJ DALEJ
pajda chleba ze smalcem

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >