Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube po swojemu

Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.

Przepis na domowy chleb

Prosty sposób na pieczywo przyda się każdemu. Lekki, pełen smaku pszenny chleb z ziarnami będzie idealny do past warzywnych czy owocowych dżemów. Każdy będzie zachwycony jego smakiem.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 500 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 85 g pestek słonecznika lub dyni
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 10 g cukru
  • 15 g soli
Ryba w puszce

Czy ryby z puszki są zdrowe? Dietetycy nie mają wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Jak upiec smaczny chleb? W mniej niż 15 minut

W dużej misce umieszczamy mąkę pszenną oraz wybrane pestki i dokładnie je mieszamy. Do letniej wody wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż rozpuszczą się w płynie. Wsypujemy też cukier oraz sól i również je rozprowadzamy.

Na koniec wlewamy jeszcze olej i przenosimy mieszankę do mąki z pestkami. Starannie wszystko mieszamy — chcemy uzyskać ciasto pozbawione grudek. Gotową masę na chleb przenosimy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki.

Wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i czekamy 70 minut. Po tym czasie chleb już powinien pięknie urosnąć i zarumienić się. Studzimy go na kratce.

Z czym podać domowy chleb?

Chleb jest świetną bazą do stworzenia wielu pysznych kanapek. Do wypieku z nasionami słonecznika będą świetnie pasowały domowe konfitury np. ze śliwki . Warto połączyć ja z pysznym masłem z orzeszków ziemnych .

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone przepisy na pyszne pasty warzywne do pieczywa. Polecamy spróbować chleba ze smalcem z fasoli . Być może też spodoba wam się lekka kompozycja na bazie bakłażana .

Chleb domowy jest najlepszy.png
canva/Olga Kriger
Pierogi gotowane

Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

CZYTAJ DALEJ
Szybka szarlotka

Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >