Smakosze.pl Przepisy Wydrąż chleb i wypchaj po brzegi dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Fot. YouTube/We Cook Vegan

Wydrąż chleb i wypchaj po brzegi dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

26 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chleb nie tylko na kanapki. Poznaj przepis na faszerowane pieczywo. Jego smak, jak i kompozycja składników zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób i zaskocz domowników. Na pewno poproszą o dokładkę.

Chleb nie tylko na kanapki

Chleb jest podstawowym produktem niemal każdego jadłospisu. Wielu nie wyobraża sobie śniadania lub kolacji bez kanapek przygotowanych ze świeżego i pachnącego bochenka. Nie każdy jednak wie, że z chleba można zrobić coś jeszcze.

Niedawno trafiłem na przepis , który polega na wydrążeniu miąższu chleba, a następnie nafaszerowanie go składnikami, które znajdziesz w dalszej części artykułu. Sposób jest banalnie prosty, a smak niesamowity.

cukinia chleb.jpg
Fot. YouTube/We Cook Vegan
Dosyp 1 łyżeczkę podczas gotowania bobu. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Najważniejsze są dodatki

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście chleb. Aby smakował doskonale będziesz potrzebować także dodatki, którymi go nafaszerujesz. Nie ma ich zbyt wiele, ale są niezbędne. Wszystkie poznasz, sprawdzając poniższą listę, gdzie umieszczono niezbędne składniki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału We Cook Vegan , który znajduje się na YouTube.

Składniki:

  • 1 bochenek chleba
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • liście szpinaku
  • 100 g sera mozzarella w plastrach
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowany chleb

Umytą cukinię i bakłażana pokrój w plastry. Ułóż je na płasko na blaszce, a następnie przypraw pieprzem i solą. Piecz je przez 20 minut w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku. Do małej miski wlej olej i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki.

Odetnij wierzch chleba i wydrąż z niego miąższ. Środek posmaruj przygotowanym przed chwilą olejem z czosnkiem. Do środka włóż liście szpinaku oraz podpieczoną cukinię i bakłażana. Warzywa posmaruj olejem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, a na nim ser w plastrach.

Ułóż ostatnią warstwę z bakłażana, a następnie przykryj całość odciętą na początku częścią chleba. Faszerowany chleb odstaw na około 30 minut, a smaki się ze sobą wymieszały. Na koniec krój chleb na kawałki i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do zupy kalafiorowej, aby smakowała lepiej oraz poznaj przepis na jajka po turecku .

Projekt bez nazwy-7.jpg
Fot. YouTube/We Cook Vegan
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i obłędnie soczyste
Ostatnio dodałam to do zupy kalafiorowej. Wyszła 100 razy lepiej, musisz spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy