Smakosze.pl Przepisy Wydrążam pomidory i zapiekam z tymi składnikami. Już cała rodzina wzięła ode mnie przepis
Fot. Facebook/SuperRecipes

Wydrążam pomidory i zapiekam z tymi składnikami. Już cała rodzina wzięła ode mnie przepis

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kolacja z tymi zapianymi pomidorami będzie wyśmienita. To niezwykłe danie zrobisz w łatwy i przystępny sposób. Z pewnością będzie miłą odmianą od wyświechtanych kanapek. Sama się przekonaj, jakie to pyszne.

Mój ulubiony sposób na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Szczególnie jeżeli podasz te zapiekane pomidory. Smakują doskonale i zupełnie inaczej niż sobie wyobrażasz. Mogą być zarówno przystawką, jak i daniem głównym.

Co szczególnie ważne potrawa jest syta, a przy tym bardzo lekka. Nie musisz się martwić, że pójdziesz spać ociężała. Poznaj przepis i przekonaj się sama jakie to doskonałe danie. Jest tak pyszne, że można je jeść codziennie.

wydrązanie pomidora.jpg
Fot. Facebook/SuperRecipes
W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Nie tylko pomidory, ale i dodatki

Potrzebnych składników jest naprawdę niewiele. Najważniejszym produktem są oczywiście pomidory. Najlepiej, kiedy będą duże, wtedy łatwiej je wydrążysz i nafaszerujesz. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Możesz modyfikować je, w zależności od swoich preferencji i zawartości lodówki.

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekane pomidory

Umyte pomidory przekrój na pół. N astępnie wydrąż z nich miąższ . Pomidory ustaw w formie do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Wlej po jednym żółtku do każdej połówki pomidora. Przypraw je odrobiną soli oraz pieprzu.

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posyp nim wierzch każdej połówki pomidora . Dodaj odrobinę posiekanej natki pietruszki oraz szczypioru.

Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, do momentu zarumienienia się sera i podpieczenia pomidora. Sprawdź przepis na doskonały krupnik oraz dowiedz się, która sieć sklepów jest najtańsza .

pomidora z farszem.jpg
Fot. Facebook/SuperRecipes
Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz
Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy