Smakosze.pl Porady Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Moje pomidory rosną po tym jak szalone
Fot. Shutterstock/Tatevosian Yana

Wyjmij z szafki kuchennej i wymieszaj z wodą. Moje pomidory rosną po tym jak szalone

14 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy twoje pomidory słabo rosną? W takim razie koniecznie wypróbuj ten naturalny oprysk. Po jego użyciu szybko zauważysz efekt, a warzywa będą rosły w błyskawicznym tempie. Przygotujesz go ze składnika, który znajduje się w twojej kuchni.

Każdy działkowiec musi znać ten sposób

Uprawa pomidorów nie należy do najłatwiejszych. Warzywo jest narażone na różnego rodzaju pasożyty i choroby grzybicze, które uniemożliwiają rozwój rośliny. Dlatego warto poznać sposób, który ochroni ją przed tym zagrożeniem.

Najlepszą metodą jest oprysk. W szczególności ten naturalny, który przygotujesz ze składników, które masz w swojej kuchni. Jest on znacznie tańszy i zdrowszy, niż ten ze sklepu, bo nie zawiera zbędnych substancji chemicznych.

drożdze.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Sernik z jogurtów greckich jest w moim domu hitem

Oprysk ze składników, które masz w kuchni

Najważniejszym składnikiem oprysku na pomidory są świeże drożdże. To właśnie one odpowiadają za pozbycie się grzybów, które atakują krzaki pomidorów. Dodatkowo drożdże dostarczą roślino cennych substancji biologicznych, między innymi żelazo, potas, cynk, fosfor.

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że 100 gramów drożdży rozpuścisz w 10 litrach letniej wody. Następnie przelej gotowy roztwór do opryskiwacza i stosuj go bezpośrednio na rośliny.

Jak stosować oprysk na pomidory?

Aby oprysk z drożdży był skuteczny, trzeba stosować go regularnie. Przyjmuje się, że należy robić to raz w tygodniu. Pamiętaj także, aby mieszanina pokrywała lisice pomidorów zarówno od góry i dołu.

Oprysk można stosować prewencyjnie, jak i po zauważeniu choroby grzybiczej na liściach pomidorów. Wypróbuj tę metodę, a bezproblemowo będziesz cieszyć się swojskimi pomidorami . Sprawdź, sposób na pozbycie się zarazy ziemniaczanej oraz dowiedz się, na jakiej diecie schudła znana aktorka .

pomidory na krzaku.jpg
Fot. Canva/fotokostic
Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Stosowała „dietę jaskiniowców" i schudła aż 10 kg. Tak jadła Ostałowska
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy