Smakosze.pl Przepisy Wykładam blaszkę krakersami i dodaję tę masę. Moje ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych
Fot. Shutterstock/Kinek00

Wykładam blaszkę krakersami i dodaję tę masę. Moje ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych

13 marca 2024

Jeśli szukasz przepisu na proste i pyszne ciasto, to dobrze trafiłeś. Do jego zrobienia potrzebujesz krakersów i słodkiej masy. W mgnieniu oka zrobisz deser, który nie potrzebuje piekarnika, ale lodówki. To wyborne ciasto bez pieczenia będzie smakować każdemu łasuchowi.

Ciasto bez pieczenia leciutkie jak chmurka

Lubisz ciasta, ale nie zawsze ci wychodzą? Pieczenie czasem sprawia kłopoty, bo ciasto nie wyrasta, albo pojawia się zakalec. Co zrobić? Można przygotować ciasto bez pieczenia. Zamiast piekarnika użyjesz lodówki, a na ten znakomity deser zrobisz z krakersów i pysznej masy.

Ciasto bez pieczenia prezentuje się okazale i przykryte jest leciutką kremową kołderką. Każdy chce spróbować tego apetycznego deseru. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/smakikatriny
Wkładam jabłka do worka i dodaję pałki z kurczaka. Ten obiad kosztuje mnie grosze

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z krakersów?

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 ½ paczki słonych krakersów

Składniki na masę:

  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1 ½ łyżki żelatyny
  • ½ szklanki gorącej wody
  • ½ szklanki cukru pudru

Przygotuj formę 25x35 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na dnie warstwę krakersów, potem wlej mleko do garnka . Dołóż masło i 2 cukry waniliowe. Podgrzewaj na ogniu. Do miski dołóż żółtka, cukier, budynie śmietankowe, wsyp mąkę tortową i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie składniki tak, by powstała gładka masa.

Masę wlewamy do ciepłego mleka i mieszamy. Gotujemy, by powstała gęsta i gładka masa. Od razu wykładamy ją na krakersy ułożone w blasze. Teraz znów układamy drugą warstwę krakersów. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostudzenia. Następnie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

Ciasto bez pieczenia dla każdego łasucha

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy i do masy dokładamy ostudzoną żelatynę. ⅔ przygotowanego kremu wykładamy na krakersy i wygładzamy powierzchnię. Resztę kremu możemy użyć do dekoracyjnych rozetek na cieście.

Na koniec ozdabiamy  startą czekoladą. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu warto kroić je ciepłym nożem, by deser ładnie się prezentował, a szczególnie krem. To ciasto bez pieczenia jest delikatne, kremowe i leciutkie jak chmurka . Informowaliśmy o podwyżce cen artykułów spożywczych, która najbardziej uderzy w emerytów. Podawaliśmy przepis na sałatkę z 3 składników z dodatkiem pysznego sosu.

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/smakikatriny

Źródło: YouTube/smakikatriny

Zdjęcia: screen  YouTube/smakikatriny

Weź jajko i owiń gumką recepturką, ten patent to hit. Żałuję, że wcześniej go nie znałam
Jaka mąka na pierogi? Dobre kucharki używają tylko takiej, z nią ciasto będzie lekkie i elastyczne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy