Wykładam blaszkę krakersami i dodaję tę masę. Moje ciasto bez pieczenia nie ma sobie równych
Jeśli szukasz przepisu na proste i pyszne ciasto, to dobrze trafiłeś. Do jego zrobienia potrzebujesz krakersów i słodkiej masy. W mgnieniu oka zrobisz deser, który nie potrzebuje piekarnika, ale lodówki. To wyborne ciasto bez pieczenia będzie smakować każdemu łasuchowi.
Ciasto bez pieczenia leciutkie jak chmurka
Lubisz ciasta, ale nie zawsze ci wychodzą? Pieczenie czasem sprawia kłopoty, bo ciasto nie wyrasta, albo pojawia się zakalec. Co zrobić? Można przygotować ciasto bez pieczenia. Zamiast piekarnika użyjesz lodówki, a na ten znakomity deser zrobisz z krakersów i pysznej masy.
Ciasto bez pieczenia prezentuje się okazale i przykryte jest leciutką kremową kołderką. Każdy chce spróbować tego apetycznego deseru. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z krakersów?
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mleka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 ½ paczki słonych krakersów
Składniki na masę:
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 ½ łyżki żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
- ½ szklanki cukru pudru
Przygotuj formę 25x35 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na dnie warstwę krakersów, potem wlej mleko do garnka . Dołóż masło i 2 cukry waniliowe. Podgrzewaj na ogniu. Do miski dołóż żółtka, cukier, budynie śmietankowe, wsyp mąkę tortową i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie składniki tak, by powstała gładka masa.
Masę wlewamy do ciepłego mleka i mieszamy. Gotujemy, by powstała gęsta i gładka masa. Od razu wykładamy ją na krakersy ułożone w blasze. Teraz znów układamy drugą warstwę krakersów. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostudzenia. Następnie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Ciasto bez pieczenia dla każdego łasucha
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy i do masy dokładamy ostudzoną żelatynę. ⅔ przygotowanego kremu wykładamy na krakersy i wygładzamy powierzchnię. Resztę kremu możemy użyć do dekoracyjnych rozetek na cieście.
Na koniec ozdabiamy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po upływie tego czasu warto kroić je ciepłym nożem, by deser ładnie się prezentował, a szczególnie krem. To ciasto bez pieczenia jest delikatne, kremowe i leciutkie jak chmurka . Informowaliśmy o podwyżce cen artykułów spożywczych, która najbardziej uderzy w emerytów. Podawaliśmy przepis na sałatkę z 3 składników z dodatkiem pysznego sosu.
Źródło: YouTube/smakikatriny
Zdjęcia: screen YouTube/smakikatriny