Wymieszaj i zamarynuj kotlety schabowe. Będą smakować bajecznie
Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś.
Schabowe inaczej
Jaki jest ulubiony obiad Polaków? Odpowiedzi mogą paść różne, ale jedną z nich będą kotlety schabowe . Mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką są lubiane przez wiele osób. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na przygotowanie tego dania. Zwykle mięso marynuje się w mleku i cebuli.
Warto iść o krok dalej i wypróbować przepis na niezwykłą marynatę . Znajdziemy w niej ketchup, musztardę, czosnek i majeranek. Tak przygotowane mięso wychodzi, że palce lizać. Warto je marynować nawet przez 3 dni. Efekt będzie bajeczny.
Jak zamarynować schabowe keczupie i musztardzie?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 jajka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ketchupu łagodnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie kotletów schabowych zacznij od oczyszczenia i pokrojenia mięsa w plastry. Schab oprósz solą, pieprzem i delikatnie rozbij tłuczkiem. Teraz zajmij się marynatą. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj ketchup, musztardę, olej, sól i pieprz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Włóż do niej kotlety. Marynata powinna przykrywać mięso. Kotlety marynuj przez co najmniej 12 godzin. Następnie smaż je na niewielkiej ilość oleju.
Schabowe o bajecznym smaku
Kotlety schabowe wychodzą bardzo smaczne i dość pikantne. Marynata nadaje im ostrości i ciekawego smaku . Sprawia też, że mięso jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten sposób na kotlety schabowe.
Kilka składników marynaty nadaje im wyjątkowego smaku. Danie jest proste w przygotowaniu, ale ważne, by schabowe marynowały się co najmniej 12 godzin . Smak będzie znakomity. Każdy chętnie zje takie kotlety na obiad. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby powinniśmy unikać. Polecaliśmy przepis na znakomitą zupę z buraków i śliwek.
Źródło: newsy.gotujmy.pl