Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj i zamarynuj kotlety schabowe. Będą smakować bajecznie
Fot. Shutterstock/Ricardo J de E

Wymieszaj i zamarynuj kotlety schabowe. Będą smakować bajecznie

24 listopada 2024

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś.

Schabowe inaczej

Jaki jest ulubiony obiad Polaków? Odpowiedzi mogą paść różne, ale jedną z nich będą kotlety schabowe . Mięciutkie w środku  i z chrupiącą skórką są lubiane przez wiele osób. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na przygotowanie tego dania. Zwykle mięso marynuje się w mleku i cebuli.

Warto iść o krok dalej i wypróbować przepis na niezwykłą marynatę . Znajdziemy w niej ketchup, musztardę, czosnek i majeranek. Tak przygotowane mięso wychodzi, że palce lizać. Warto je marynować nawet przez 3 dni. Efekt będzie bajeczny.

kotlet schabowy
Fot. Canva/robert6666
Upiekłam na próbę ciasto z serem od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

Jak zamarynować schabowe keczupie i musztardzie?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych zacznij od oczyszczenia i pokrojenia mięsa w plastry. Schab oprósz solą, pieprzem i delikatnie rozbij tłuczkiem. Teraz zajmij się marynatą. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj ketchup, musztardę, olej, sól i pieprz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Włóż do niej kotlety. Marynata powinna przykrywać mięso. Kotlety marynuj przez co najmniej 12 godzin. Następnie smaż je na niewielkiej ilość oleju.

Schabowe o bajecznym smaku

Kotlety schabowe wychodzą bardzo smaczne i dość pikantne. Marynata nadaje im ostrości i ciekawego smaku . Sprawia też, że mięso jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten sposób na kotlety schabowe.

Kilka składników marynaty nadaje im wyjątkowego smaku. Danie jest proste w przygotowaniu, ale ważne, by schabowe marynowały się co najmniej 12 godzin . Smak będzie znakomity. Każdy chętnie zje takie kotlety na obiad. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby powinniśmy unikać. Polecaliśmy przepis na znakomitą zupę z buraków i śliwek.

kotlet schabowy
Fot. Canva/gbh007

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy