Jesienną zupę robię z buraków i śliwek. Żaden barszcz nie smakuje tak dobrze
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.
Krem z buraków
Buraki znamy jako warzywa, ale przecież słynne są ze słodkiego posmaku. W końcu to właśnie z nich – chociaż innej odmiany – robi się cukier. Wykorzystajmy ten fakt także w zupach, łącząc go z owocami.
Głęboki, ziemisty smak czerwonego korzenia łączy się świetnie ze śliwkami. Wzbogacony przyprawami, które podbijają zalety kombinacji, jest doskonałą częścią obiadu. Nie jest to zupa na słodko, jednak jednocześnie nie jest aż tak wytrawny.
Sernik, który nie tuczy. Puszysty, delikatny, w sam raz do kawyZupa ze śliwkami
Za głębię smaku tego dania odpowiada dodatek wędzonych śliwek. Pełnią tu one funkcję podobną jak w wielu daniach grzyby. Dodają mianowicie głębokiego umami, które wyzwala się w słodko-kwaśnych owocach podczas wędzenia.
Składniki
- 600 g czerwonych buraków
- 200 g śliwek
- 1 szalotka
- 2 pietruszki
- 1 mały kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 wędzonych śliwek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka cukru muscovado lub melasy cukrowej
- 20 ml octu jabłkowego
- Sól, pieprz, masło klarowane
- Feta lub ser pleśniowy do podania
Obiad z buraków
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Dusimy, aż cebula zacznie się robić szklista.
Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraka, pietruszkę i slera. Przyprawiamy tymiankiem i cukrem, dodajemy ocet. Zalewamy połową szklanki wody i dusimy 10 minut.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Dodajemy do garnka razem z ich wędzonymi kuzynkami. Dusimy przez kilka minut. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy przez ok. 20 minut.
Zupę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy przyprawioną na talerzach kostkami fety.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i naleśniki na maślance.