Smakosze.pl Produkty Wymieszaj kilka kropli z wodą i wypij przed posiłkiem. Zapomnisz o przykrej dolegliwości
canva/Magone

Wymieszaj kilka kropli z wodą i wypij przed posiłkiem. Zapomnisz o przykrej dolegliwości

6 kwietnia 2023

Ocet balsamiczny stosowany jest w kulinariach zbyt rzadko. Dodawany zwykle do sosów sałatkowych składnik ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Już kilka kropel poprawi nasz komfort po posiłku.

Ocet balsamiczny wspiera trawienie

Napary z ziół czy specjalne tabletki wspomagające zażywane po jedzeniu nie będą już potrzebne. Wypita przed posiłkiem woda z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego sprawdzi się dużo lepiej.

Zawarte w aromatycznym produkcie związki pomagają podkręcić metabolizm i pobudzić trawienie. Ponadto, jej spożycie obniży poziom glukozy we krwi. A to nie jedyne korzyści, jakie oferuje ten produkt.

Ania Bardowska robi obłędna sałatkę z brokułów. Jarzynowa się przy niej schowa

Jakie korzyści płyną ze spożywania octu balsamicznego?

Spektrum działania produktu jest szerokie. Ocet balsamiczny wzmocni naszą odporność, za sprawą właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicze pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji w zalążku.

Kwaśny płyn ureguluje też nasze ciśnienie krwi i poprawi stan naszej skóry, łagodząc objawy trądziku (choć nie zastąpi leczenia dermatologicznego). Wykazywane działanie antyoksydacyjne dobrze wpłynie też na wszystkie komórki organizmu, zabezpieczając je przed niepożądanymi procesami nowotworzenia.

Jak podać ocet balsamiczny?

Zamiast pić wodę z dodatkiem tego składnika, można też wykorzystać go w daniach, dodając im lekkości i świeżości. Ocet balsamiczny pasuje m.in. do wytrawnych potraw z dodatkiem buraka, gruszki, jabłek, czy truskawek. Dobrze podkreśla też smak niektórych mięs czy makaronów.

Na naszej stronie znajdziecie proste przepisy na przysmaki, które zyskają po dodaniu octu balsamicznego. Szczególnie polecamy te wyraziste buraczki zasmażane . Będą smakowały znakomicie w towarzystwie ziemniaczanego purée i kotletów schabowych z kością .

Ocet balsamiczny jest zdrowy.png
canva/CGissemann


Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia
Wyszło na jaw, co wyprawiają klienci w Biedronce, gdy obsługa nie patrzy. To nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy