Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.04.2023 11:16

Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy

rozbijanie kotleta schabowego
screen z filmu na kanale YouTube Środa Gotuje

Nie ma lepszego kotleta schabowego, niż schabowy z kostką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż wymaga zastosowania pewnego triku. Kucharz przypomina, że rozbite mięso soli się dopiero przed samym panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu nie straci nic na soczystości.

Ten kotlet schabowy to prawdziwy hit

Sól znana jest ze swoich właściwości higroskopijnych. Oznacza to, że z łatwością wyciąga wilgoć z powierzchni, na których się znajduje. Nie chcemy, aby kotlet schabowy pozbawiony został zawczasu pysznych soków. Z tego względu solenie należy zostawić na ostatnią chwilę.

Magia prezentowanego kotleta schabowego tkwi w niepozornej kostce. Dzięki niej mięso jest delikatniejsze, a ponadto doskonale trzyma temperaturę. Koniecznie wypróbujecie ten przepis od kucharza z kanału Środa Gotuje na YouTube. Właśnie z niego pochodzi powyższe zdjęcie. Gwarantujemy, że wrócicie do niego jeszcze nie raz.

Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik

Przepis na najlepszego kotleta schabowego z kością

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabowych z kością
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • smalec do smażenia

Soczysty kotlet schabowy z kostką krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka. Zwróć uwagę, by rozbić schab również w miejscu jego styku z kością. Gotowe kotlety odkładaj na bok.

Na patelnię wyłóż solidną porcję smalcu. W czasie, kiedy tłuszcz będzie się nagrzewał przypraw każdego kotleta schabowego za pomocą soli i pieprzu. Wklep przyprawy w mięso i opanieruj schab w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Panierkę dociśnij dłonią. 

Każdego z kotletów schabowy kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Delikatnie dociśnij podczas smażenia mięso przylegające do kości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że całość usmaży się równomiernie.

Kotlety schabowe smaż partiami, aż do wykorzystania całej ilości mięsa. W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni. Usmażonego kotleta schabowego podawaj z gotowanymi ziemniakami i wybraną surówką. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu. 

Gessler przygotowuje kotlety z podwójnej ilości mięsa. Pożywny obiad zrobisz dzięki pomysłowej i pysznej marynacie do mięsa.

schabowe z kością.png
Canva / shubin42

Źródło: YouTube /Środa Gotuje