Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Zapomnij o dekorowaniu jajek zwykłym majonezem ze słoika. Znamy znacznie lepszy sposób na ich podanie. Majonez wystarczy wymieszać z dodatkami o zdecydowanym smaku. Roboty tyle, co nic, a smak będzie bez porównania lepszy.
Jajka z sosem na bazie majonezu zawojują uroczyste śniadanie
Jajka z majonezowym sosem zachwycą intrygującym połączeniem smaków. Wszystko to za sprawą między innymi kaparów czy wyrazistych filecików anchois. Gwarantujemy, że tak pysznej przekąski nikt przy stole się nie spodziewa. Zaserwowany półmisek prędko będzie wymagał uzupełnienia.
Przepis na wybitne jajka wielkanocne
Składniki:
- 10 jajek
- 200 ml majonezu
- 4 małe korniszony
- 1 łyżka kaparów
- 2 filety anchois
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Jak przygotować najlepsze wielkanocne jajka w wyrazistym sosie?
Jaka ugotuj na twardo . Ostudź i obierz ze skorupek. Następnie 1 sztukę pokrój w drobniutką kosteczkę, a pozostałe poprzekrawaj na pół .
Korniszony i kapary odsącz z zalewy . Składniki drobno posiekaj. Na takie same kawałki pokrój także filety anchois .
Przygotuj sos do jajek . Majonez przełóż do miseczki. Dodaj do niego ogórki, kapary, anchois oraz posiekane drobno jajko . Dołóż szczypiorek, dopraw całość do smaku solą, papryką i pieprzem, a na koniec wszystko wymieszaj .
Połówki jajek ułóż na półmisku wnętrzem ku górze
. Równomiernie
polej je przygotowanym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem
. Przekąskę podawaj od razu po przygotowaniu.
Wyjątkowe kolorowe jajka zachwycają wyglądem i lekkim smakiem
.
Z naszym krótkim poradnikiem możesz zapomnieć o problemach przy obieraniu jajek
.
Źródło: „Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", wyd. Publicat