Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Canva / zbg2

Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem

3 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapomnij o dekorowaniu jajek zwykłym majonezem ze słoika. Znamy znacznie lepszy sposób na ich podanie. Majonez wystarczy wymieszać z dodatkami o zdecydowanym smaku. Roboty tyle, co nic, a smak będzie bez porównania lepszy.

Jajka z sosem na bazie majonezu zawojują uroczyste śniadanie

Jajka z majonezowym sosem zachwycą intrygującym połączeniem smaków. Wszystko to za sprawą między innymi kaparów czy wyrazistych filecików anchois. Gwarantujemy, że tak pysznej przekąski nikt przy stole się nie spodziewa. Zaserwowany półmisek prędko będzie wymagał uzupełnienia.

Ruszyło przedświąteczne szaleństwo w Biedronce. Biała kiełbasa, mięso i wędliny za ułamek ceny

Przepis na wybitne jajka wielkanocne

Składniki:

  • 10 jajek
  • 200 ml majonezu
  • 4 małe korniszony
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 filety anchois
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Jak przygotować najlepsze wielkanocne jajka w wyrazistym sosie?

Jaka ugotuj na twardo . Ostudź i obierz ze skorupek. Następnie 1 sztukę pokrój w drobniutką kosteczkę, a pozostałe poprzekrawaj na pół .

Korniszony i kapary odsącz z zalewy . Składniki drobno posiekaj. Na takie same kawałki pokrój także filety anchois .

Przygotuj sos do jajek . Majonez przełóż do miseczki. Dodaj do niego ogórki, kapary, anchois oraz posiekane drobno jajko . Dołóż szczypiorek, dopraw całość do smaku solą, papryką i pieprzem, a na koniec wszystko wymieszaj .

Połówki jajek ułóż na półmisku wnętrzem ku górze . Równomiernie polej je przygotowanym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem . Przekąskę podawaj od razu po przygotowaniu.

Wyjątkowe kolorowe jajka zachwycają wyglądem i lekkim smakiem . Z naszym krótkim poradnikiem możesz zapomnieć o problemach przy obieraniu jajek .

krojenie kaparów.png
Canva / robertprzybysz

Źródło:  „Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", wyd. Publicat

Żadne kotlety. Wachowicz ze schabu robi polonezy. Oniemiejecie z zachwytu
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy