Zapomnij o majonezach i ciężkich sosach. Charakterne buraczane jajka będą hitem Wielkanocy
Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Marynując ugotowany nabiał w zalewie z burakami, uzyskamy eleganckie kolorowe zdobienie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiej odsłony wielkanocnego specjału jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na jajka marynowane w burakach
Faszerowane jajka mogą być jeszcze ciekawsze. Intensywne różowe zabarwienie, jakie nadamy jajkom, zanurzając je w zalewie z burakami, sprawi, że będą wyglądały znakomicie. Warto przetestować.
Składniki do marynowania:
- 6 dużych jaj, ugotowanych na twardo
- 375 ml wody
- 125 ml octu jabłkowego
- 20 g cukru
- 7 g soli
- 1 średni burak
Składniki na farsz:
- około 30 g śmietany 18%
- około 30 g majonezu, najlepiej domowego
- 20 g musztardy dijon
- solidna szczypta słodkiej papryki
- odrobina miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować jajka marynowane w burakach?
Buraka szorujemy, obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy ocet oraz wodę. Wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy też buraka, po czym naczynie przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut — buraki muszą zmięknąć.
Po tym czasie wszystko przelewamy do czystego słoika i studzimy. Wrzucamy ugotowane na twardo jaja bez skorupki i zakręcamy naczynie. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie kurzy nabiał wyjmujemy z płynu (buraki z zalewą zachowujemy do innych potraw). Rozcinamy go i usuwamy żółtka.
Rozdrabniamy je widelcem, po czym dodajemy majonez, śmietanę musztardę i nieco miodu lub syropu. Całość mieszamy, a następnie doprawiamy słodką papryką, odrobiną soli i pieprzem. Jajka wypełniamy nadzieniem. Najwygodniej będzie to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego.
Jak podawać jajka marynowane w burakach?
Specjał najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można przyozdobić go zieleniną np. posiekana natka pietruszki i zjeść z razowym chlebem. Będzie pyszny także w towarzystwie bułek poznańskich posmarowanych masłem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajka. Podczas wielkanocnego śniadania zaskoczcie bliskich pyszną wersją faszerowaną pieczarkami. Spróbujcie także doskonałych jajek w sosie tatarskim.