Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o majonezach i ciężkich sosach. Charakterne buraczane jajka będą hitem Wielkanocy

Zapomnij o majonezach i ciężkich sosach. Charakterne buraczane jajka będą hitem Wielkanocy

Jajka buraczane
canva/happy_lark

Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Marynując ugotowany nabiał w zalewie z burakami, uzyskamy eleganckie kolorowe zdobienie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiej odsłony wielkanocnego specjału jest bardzo proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na jajka marynowane w burakach

Faszerowane jajka mogą być jeszcze ciekawsze. Intensywne różowe zabarwienie, jakie nadamy jajkom, zanurzając je w zalewie z burakami, sprawi, że będą wyglądały znakomicie. Warto przetestować.

Składniki do marynowania:

  • 6 dużych jaj, ugotowanych na twardo
  • 375 ml wody
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 20 g cukru
  • 7 g soli
  • 1 średni burak

Składniki na farsz:

  • około 30 g śmietany 18%
  • około 30 g majonezu, najlepiej domowego
  • 20 g musztardy dijon
  • solidna szczypta słodkiej papryki
  • odrobina miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zdjęcia z toalety w restauracji Czesława Mozila obiegły sieć. Co za wstyd

Jak przygotować jajka marynowane w burakach?

Buraka szorujemy, obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy ocet oraz wodę. Wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy też buraka, po czym naczynie przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut — buraki muszą zmięknąć.

Po tym czasie wszystko przelewamy do czystego słoika i studzimy. Wrzucamy ugotowane na twardo jaja bez skorupki i zakręcamy naczynie. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie kurzy nabiał wyjmujemy z płynu (buraki z zalewą zachowujemy do innych potraw). Rozcinamy go i usuwamy żółtka.

Rozdrabniamy je widelcem, po czym dodajemy majonez, śmietanę musztardę i nieco miodu lub syropu. Całość mieszamy, a następnie doprawiamy słodką papryką, odrobiną soli i pieprzem. Jajka wypełniamy nadzieniem. Najwygodniej będzie to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego.
 

Jak podawać jajka marynowane w burakach?

Specjał najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można przyozdobić go zieleniną np. posiekana natka pietruszki i zjeść z razowym chlebem. Będzie pyszny także w towarzystwie bułek poznańskich posmarowanych masłem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajka. Podczas wielkanocnego śniadania zaskoczcie bliskich pyszną wersją faszerowaną pieczarkami. Spróbujcie także doskonałych jajek w sosie tatarskim.

Jajka buraczane są znakomite.png
canva/KatharinaRau