Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj śliwki z czekoladą. Czekośliwka będzie hitem w Twoim domu
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Wymieszaj śliwki z czekoladą. Czekośliwka będzie hitem w Twoim domu

14 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szał na sezonowe owoce trwa. Teraz dostępne są śliwki i zamiast przygotowywać z nich kolejne kompoty lub dżemy, poznaj ten przepis. Z nim przygotujesz czekośliwkę, która jest o wiele smaczniejsza. Dodana do słodkich dań nada im wyjątkowego smaku.

Śliwki nie tylko na dżemy

Polacy kochają sezonowe owoce . Wszyscy jesteśmy łasuchami i całą zimę czekamy, aby w końcu ich spróbować. Natomiast latem jesteśmy zasypywani owocami z każdej strony. Obecnie trwa sezon na śliwki, które również trafiają w nasze gusta.

Wiele gospodyń przyrządza z nich dżemy i kompoty, które są smaczne i na zimę jak znalazł. Nie wiedzą jednak, że można przygotować z nich coś znacznie lepszego. Dlatego poznaj poniższy przepis i przygotuj z niego czekośliwkę. Jej smak zachwyci każdego, a ty przygotujesz ten smakołyk bez problemu.

śliwki z cukrem.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Tylko dziś w Biedronce kupisz je za ułamek ceny. Kto pierwszy, ten lepszy

Śliwki i czekolada

Najważniejszymi składnikami są przede wszystkim śliwki. Podczas ich kupowania zadbaj o to, aby dojrzałe, świeże, a przede wszystkim odpowiednio słodkie.  Oprócz nich potrzebna będzie gorzka czekolada oraz kilka innych składników. Wszystkie potrzebne umieściliśmy na liście poniżej, sprawdź ją dokładnie, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych śliwek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g cukru

Czekośliwka - przepis

Przygotowanie zacznij od przełożenia śliwek do garnka. Zblenduj je na jednolitą pulpę. Wsyp cukier i na małym ogniu smaż dżem. Rób to przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie wsyp kakao i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj składniki i gotuj je przez 5 minut, do momentu połączenia składników. Gotową czekośliwkę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji, a na pewno przetwory wytrzymają do zimy.

Sprawdź także, jakie ciasto przygotować na długi weekend oraz dowiedz się, jak zrobić napój bogaty w witaminy .

czekośliwka.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Ładuje je do słoików, kotlety to nie wszystko. Są pełne witamin i minerałów, na zimę jak znalazł
Napakowany witaminami, magnezem i potasem. Wszyscy powinni go pić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy