Wymieszaj śliwki z czekoladą. Czekośliwka będzie hitem w Twoim domu
Szał na sezonowe owoce trwa. Teraz dostępne są śliwki i zamiast przygotowywać z nich kolejne kompoty lub dżemy, poznaj ten przepis. Z nim przygotujesz czekośliwkę, która jest o wiele smaczniejsza. Dodana do słodkich dań nada im wyjątkowego smaku.
Śliwki nie tylko na dżemy
Polacy kochają sezonowe owoce . Wszyscy jesteśmy łasuchami i całą zimę czekamy, aby w końcu ich spróbować. Natomiast latem jesteśmy zasypywani owocami z każdej strony. Obecnie trwa sezon na śliwki, które również trafiają w nasze gusta.
Wiele gospodyń przyrządza z nich dżemy i kompoty, które są smaczne i na zimę jak znalazł. Nie wiedzą jednak, że można przygotować z nich coś znacznie lepszego. Dlatego poznaj poniższy przepis i przygotuj z niego czekośliwkę. Jej smak zachwyci każdego, a ty przygotujesz ten smakołyk bez problemu.
Śliwki i czekolada
Najważniejszymi składnikami są przede wszystkim śliwki. Podczas ich kupowania zadbaj o to, aby dojrzałe, świeże, a przede wszystkim odpowiednio słodkie. Oprócz nich potrzebna będzie gorzka czekolada oraz kilka innych składników. Wszystkie potrzebne umieściliśmy na liście poniżej, sprawdź ją dokładnie, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych śliwek
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 300 g cukru
Czekośliwka - przepis
Przygotowanie zacznij od przełożenia śliwek do garnka. Zblenduj je na jednolitą pulpę. Wsyp cukier i na małym ogniu smaż dżem. Rób to przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wsyp kakao i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj składniki i gotuj je przez 5 minut, do momentu połączenia składników. Gotową czekośliwkę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji, a na pewno przetwory wytrzymają do zimy.
Sprawdź także, jakie ciasto przygotować na długi weekend oraz dowiedz się, jak zrobić napój bogaty w witaminy .