Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj sodę z dżemem i wlej do masy. Ten deser będzie hitem w twoim domu
Fot. YouTube/cookrate.Polska

Wymieszaj sodę z dżemem i wlej do masy. Ten deser będzie hitem w twoim domu

9 sierpnia 2024

Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Prosty, szybki, ale za to bardzo efektowny. Wystarczy, że wymieszasz sodę z dżemem, a niebawem pyszny deser zagości na twoim stole.

Soda, dżem i coś jeszcze

Lubisz piec ciasta? W taki razie zakasaj rękawy i przygotuj kilka składników. Przyda się soda oczyszczona, dżem jabłkowy i jajka . Do przyrządzenia pysznego deseru użyjesz też mąki i oleju. Wystarczy połączyć składniki i już wkrótce gotowe będzie ciasto.

Pełne smaku, a do tego puszyste i delikatne. Taki wypiek przygotujesz bez trudu dzięki temu przepisowi . Raz- dwa i ciasto podasz na deser po obiedzie. Będzie ono hitem w twoim domu . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

deser
Fot. YouTube/cookrate.Polska
Najgorszy dodatek do owsianki. Przez niego waga leci w górę

Jak zrobić ciasto z sody i dżemu jabłkowego?

Składniki:

  • 200 g dżemu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g mąki

Przygotowanie deseru zacznij od przełożenia dżemu jabłkowego do miski. Wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj . Następnie do mieszanki wbij jajka i połącz składniki. Wlej olej i znów wymieszaj.

Teraz do masy przesiej mąkę i dokładnie połącz składniki. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj powierzchnię. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Ciasto, które poleca się na deser

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posyp cukrem pudrem. Możesz od razu je kroić i podawać . Jest pyszne, puszyste i delikatne. Takie ciasto wyróżnia się jabłkowym smakiem.

Podaj je na deser , a na każdym zrobi wrażenie. Dzięki temu przepisowi deser przyrządzisz w mgnieniu oka . Sprawdzi się, gdy spodziewasz się gości lub masz ochotę na coś pysznego. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczny pasztet z cukinii. Informowaliśmy, co dietetyk sądzi o jajkach, które spożywamy.

deser
Fot. YouTube/cookrate.Polska
Kroję cukinię i wkładam do słoików. Dzięki specjalnej zalewie smakuje jak borowiki
Z liści ugotuj obiad, nasiona zaparz w herbacie. Przyspieszysz metabolizm, poczujesz ulgę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy