Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj w kubeczku i wlej do garnka. Zagęścisz zupę 100 razy lepiej, niż mąką
Zupa z jajkiem
Fot. Shutterstock

Wymieszaj w kubeczku i wlej do garnka. Zagęścisz zupę 100 razy lepiej, niż mąką

4 kwietnia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Zupa szczawiowa od wielu lat jest świetnym daniem polskiej kuchni. Jednak wiele osób decyduje się na zagęszczanie jej mąką, a to bardzo niezdrowe. Jest o wiele lepszy sposób, aby to zrobić. Wystarczą żółtka.

Jakie są właściwości żółtka jajka?

Wiele osób zagęszcza zupę mąką, a to błąd. Dlaczego? Ponieważ nie jest to zdrowe. Okazuje się, że istnieje o wiele lepszy, a przede wszystkim zdrowszy sposób. Mianowicie mowa o zastosowaniu żółtka jajka , ponieważ ma ono wiele właściwości prozdrowotnych.

Żółtka jajek
Fot. Canva

Między innymi świetnym i bogatym źródłem energii. Zawiera w sobie niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe. Ponadto ma jest doskonałym dostarczycielem białka oraz składników takich jak żelazo cynk, czy selen, które są kluczowe w poprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Żółtko pasuje do lekkich zup jarzynowych, czy do szczawiowej. Świetnie odnajdzie się także w barszczu białym.

Żółtka i skorupki jajek
Fot. Canva
Podsmaż z cebulą i dodaj do mielonych. Lepszego przepisu na kotlety nie ma

Zupa szczawiowa zagęszczona żółtkiem

Zupa szczawiowa od lat jest przysmakiem polskiej kuchni . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • korpus kurczaka
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • 1-2 żółtka

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa zagęszczona żółtkiem to zdecydowanie lepsza i zdrowsza opcja.

W pierwszej kolejności do dużego garnka przekładamy pokrojone żeberka, korpus kurczaka, który możemy zastąpić również jedną szyją indyczą, dodajemy również półtorej łyżeczki soli i całość zagotowujemy. Następnie pozbywamy się szumowin, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę .

Po tym czasie do naszego wywaru dodajemy obrane warzywa włoszczyzny, a także cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez kolejne pół godziny lub do momentu , aż warzywa zrobią się miękkie. Wyjmujemy również ugotowaną cebulę.

Następnie wyciągamy z zupy jedną marchewkę i pietruszkę, ścieramy je na tarce, po czym wrzucamy ponownie do wywaru. Szczaw natomiast dokładnie płuczemy i drobno posiekany dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez kilka minut .

Pora zagęścić nasze danie. Żółtka delikatnie zagęszczają zupę i w porównaniu do innych opcji są zdrowsze. Sprawdzą się świetnie w delikatnych zupach typu jarzynowa czy szczawiowa .

Jak zagęścić zupę żółtkiem? Pod koniec gotowania odlewamy 4 łyżki zupy do kubeczka i lekko przestudzamy. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do kubeczka z zupą i energicznie mieszamy . Całość wlewamy z powrotem do garnka z potrawą. Po dodaniu żółtka zupy już nie zagotowujemy.

Tak przygotowaną zupę szczawiową możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym pieczywem.

Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane . Zobacz, jak zrobić naleśniki bez dodatku mąki .

Pyszna zupa szczawiowa z jajkiem
Fot. Shutterstock
Gessler broni swojego cateringu świątecznego. Tak odpowiedziała na pytanie o ceny
Dodaj do cebuli i upiecz z białą kiełbasą. Dokładnie tak robiła moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Absolwent Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna oraz student produkcji medialnej na studiach magisterskich. Przez rok pracował jako reporter w Akademickim Radiu Centrum, w którym miała miejsce emisja jego autorskiej audycji. W 2024 roku przeprowadził wywiad z mistrzynią olimpijską Otylią Jędrzejczak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl