Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal
Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni.
Kapusta i mięso mielone, czyli pysznie i pięknie
Czy danie z kapusty i mięsa mielonego może być piękne? Okazuje się, że tak! Dzięki temu przepisowi przyrządzisz obiad , który efektownie prezentuje się na stole . Takie danie zaskoczy całą rodziną nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Liście kapusty z farszem z mięsa mielonego i warzyw, a do tego boczek.
To wszystko nakładane na kapustę i zapiekane w piekarniku. Danie wygląda jak tort, a po ukrojeniu kawałka, pyszne warstwy, aż proszą się, by ich spróbować . Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić danie z kapusty i mięsa mielonego na obiad?
Składniki:
- 1 główka kapusty
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 duże pieczarki
- ½ kg mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 1 jajko
- 300 g boczku
- bułka tarta
- koperek
- natka pietruszki
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Zdejmij z niej liście, zostaw do ostudzenia i zostaw niewielką główkę . Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i wbij jajko.
Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dołóż pokrojone pieczarki, a usmażone produkty dodaj do miski z mięsem. Wsyp natkę pietruszki, koperek i bułką tartą. Składniki dokładnie wymieszaj i nakładaj na liście kapusty.
Obiad, który robi wrażenie
Teraz wyłóż pozostałą część główki kapusty i nakładaj na nią liście kapusty z mięsem. Powinny one ściśle przylegać. Teraz ułóż dookoła na talerzu plastry boczku, połóż na nich główkę kapusty i nałóż na nią. Boczek powinien przykryć dookoła kapustę . Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Po upływie tego czasu danie wyjmij, pokrój i podawaj. Obiad wygląda znakomicie i tak też smakuje. Warstwy kapusty z mięsem, a na wierzchu boczek to prawdziwy smakołyk . Zjesz go z apetytem na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykłe placki ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza. Polecaliśmy też sposób na szybkie gotowanie ziemniaków.