Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal
Fot. YouTube/smacznytv

Wymieszaj z mięsem mielonym i ułóż na kapuście. To danie powinno dostać medal

9 października 2024

Jeśli lubisz kapustę i mięso mielone, to poznaj przepis na pyszny obiad. Danie zachwyca wyglądem i na każdym robi wrażenie. Co najważniejsze, jest też wyjątkowo smaczne. Będzie w sam raz na chłodne dni.

Kapusta i mięso mielone, czyli pysznie i pięknie

Czy danie z kapusty i mięsa mielonego może być piękne? Okazuje się, że tak! Dzięki temu przepisowi przyrządzisz obiad , który efektownie prezentuje się na stole . Takie danie zaskoczy całą rodziną nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Liście kapusty z farszem z mięsa mielonego i warzyw, a do tego boczek.

To wszystko nakładane na kapustę i zapiekane w piekarniku. Danie wygląda jak tort, a po ukrojeniu kawałka, pyszne warstwy, aż proszą się, by ich spróbować . Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/smacznytv
Siedlisko rtęci i hormonów. Ta ryba biła rekordy popularności w Polsce

Jak zrobić danie z kapusty i mięsa mielonego na obiad?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 duże pieczarki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • 300 g boczku
  • bułka tarta
  • koperek
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Zdejmij z niej liście, zostaw do ostudzenia i zostaw niewielką główkę . Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i wbij jajko.

Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dołóż pokrojone pieczarki, a usmażone produkty dodaj do miski z mięsem. Wsyp natkę pietruszki, koperek i bułką tartą. Składniki dokładnie wymieszaj i nakładaj na liście kapusty.

Obiad, który robi wrażenie

Teraz wyłóż pozostałą część główki kapusty i nakładaj na nią liście kapusty z mięsem. Powinny one ściśle przylegać. Teraz ułóż dookoła na talerzu plastry boczku, połóż na nich główkę kapusty i nałóż na nią. Boczek powinien przykryć dookoła kapustę . Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Po upływie tego czasu danie wyjmij, pokrój i podawaj. Obiad wygląda znakomicie i tak też smakuje. Warstwy kapusty z mięsem, a na wierzchu boczek to prawdziwy smakołyk . Zjesz go z apetytem na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykłe placki ziemniaczane z przepisu Roberta Makłowicza. Polecaliśmy też sposób na szybkie gotowanie ziemniaków.

obiad
Fot. YouTube/smacznytv
Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Suszę i dodaję rano do owsianki. To moje ulubione śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy