Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty
Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Przepis na schab w marynacie musztardowo-miodowej
Rozpływające się w ustach mięso jest marzeniem wielu smakoszy. Marynując schab przez noc przed wstawieniem go do piekarnika w smakowitej kompozycji miodu, musztardy i kilku przypraw uzyskamy niezwykle aromatyczne i satysfakcjonujące danie obiadowe. Niejednej osobie zamarzy się dokładka.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 25 g miodu
- 20 g ulubionej musztardy np. Dijon
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprzu w ilości do smaku
Jak przygotować znakomity schab? Zamarynujecie go w miodzie i musztardzie
Schab oczyszczamy. Górną część nacinamy. W dużej misce łączymy składniki marynaty, czyli musztardę, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziele angielskie.
Mięso dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem, po czym umieszczamy je w naczyniu i smarujemy kompozycją. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny , a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, w temperaturze 190 stopni przez 60 minut. Schab pozostawiamy jeszcze przez 15-30 minut w wyłączonym piekarniku. Podajemy na ciepło.
Z czym podać schab marynowany?
Do mięsnego rarytasu konieczny będzie dodatek zbożowy lub skrobiowy. Możecie podać schab z dowolną kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody. Najsmaczniejsze będą jednak ziemniaczane łódeczki , które możecie upiec wraz z mięsem.
Nie zapomnijcie także o surówce. Szczególnie polecamy rarytas z kapusty kiszonej i koperku . Być może skusi was tez prosta kombinacja marchewki, jabłka i chrzanu .